Lekker van bij ons: zuivel

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers in Feest van eigen bodem inspireren en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 


Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan de zuiver Belgische zuivel.

Kaas en melk, goed voor elk

We staan er misschien niet bij stil, maar zuivelproducten maken deel uit van ons dagelijkse leven. Denk maar aan de melk bij je ontbijtgranen, het wolkje melk bij de koffie, de boter in de pan of de kaas op je boterham. Kaas en melk zorgen ook voor gezelligheid, van de croque uit het vuistje over de portie gemengd bij de tv tot de pannenkoeken op een winteravond of de dampende kop chocolademelk bij een kampvuur. En je hoort de gasten al juichen als ze te weten komen dat er een zalige ovenschotel met kaassaus op het menu staat.


Belgische kazen zijn aan een opmars bezig in Vlaanderen. Maar liefst 95% van de Vlamingen kent de naam ‘kazen van bij ons’ en 88% herkent het driekleurige kaasstolplogo. Samen met bier, chocolade en friet horen onze kazen tot de Belgische voedingsproducten waar we het meest trots op zijn. Het assortiment wordt dan ook steeds rijker.

Enkele cijfers en weetjes: 

  • Wist je dat de gemiddelde Vlaming zo’n 8 keer per week melk uit de koelkast haalt? Om de dag in te zetten met een kopje koffie, om pannenkoeken te bakken of om heerlijk puur te drinken. Melk maakt onlosmakelijk deel uit van ons voedingspatroon.
  • Dat melk een rijke bron van calcium is, weet iedereen. Maar wist je dat zuivelproducten ook andere goede voedingsstoffen bevatten zoals eiwitten, vitamines B2 en B12 en magnesium? De oude zegswijze ‘melk is goed voor elk’ is niet uit de lucht gegrepen.
  • Kaas is met 45% van de aankopen het belangrijkste zuivelproduct in België, gevolgd door yoghurt en melk. Het thuisgebruik van kaas schommelt al jaren rond de 12 kg per persoon per jaar.
  • De gemiddelde Belg drinkt ca. 30 liter melk per jaar.
  • Jaarlijks wordt er in België 865 miljoen liter melk voor consumptie geproduceerd en meer dan 100.000 ton kaas.
  • Er bestaan meer dan 300 Belgische kazen. Aan creatieve namen ontbreekt het bij onze kaasmakers niet: Brugge Blomme, Damse Mokke, Flandrien, Kasseibijter, Koppige Vent,...Voor een overzicht:  www.lekkervanbijons.be/kaas/soorten-kaas
  • Die kazen worden allemaal op een andere manier gemaakt, maar het basisproces is gelijklopend. De melk wordt gestremd tot een vaste massa, de wrongel. Daarna moet die nog draineren, persen, pekelen en rijpen. Vooral dat rijpingsproces bepaalt de smaak en het bijzondere aroma van de kaas. Daarom leggen onze kaasmakers hun passie vooral daarin.
  • Kazen bewaar je het best helemaal onderaan in de koelkast, in de groentelade, behalve verse kaas, sterk gerijpte kaas en blauwschimmelkaas. Op deze link vind je nog meer bewaartips voor kaas.
  • Breng kaas ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur voor je ‘m eet. Zo komt de smaak helemaal tot zijn recht.

Bronnen: www.lekkervanbijons.bewww.njam.tvhttps://bcz-cbl.be/ en https://www.belgiandairy.com/ 

Zuivel op de feesttafel

Een kaasschotel is voor velen op zichzelf een feestelijk gerecht. Een combinatie van Belgische kazen geeft aan je feesttafel ongetwijfeld een extra (lokaal) karakter. En natuurlijk gaan die nog lekkerder smaken met passende Belgische bieren. Maar ook bij het aperitief is de keuze tussen verrukkelijke, koude of warme hapjes met kaas eindeloos. Hetzelfde geldt voor hoofdgerechten met kaas, van heerlijke soufflés over pasta’s tot quiches. Ruimer zijn melk en melkproducten enorm veelzijdig: het is de basis van heel wat lekkere bereidingen. Van ontbijt over lunch tot vieruurtje, melk is de hero van heel wat gerechten. Onze favoriet? Een dessert met melk! Denk bijvoorbeeld aan een feestelijke panna cotta, crème brûlée of tiramisu met speculaas. Bart Desmidt selecteerde voor het feestmenu in zijn nieuwe programma volgende overheerlijke recepten.

Rijstpap met confituur van melk 

 
Koekje van Oud Brugge met worteldip 

Peer met Pas de Bleu 

Omelet met Passendale en groene kruiden 

Krijg je net als wij niet genoeg van de Belgische kazen en melk? Wij geven je graag extra inspiratie met volgende feestelijke recepten:

Smakelijk!
De njam!-redactie 

Lees ook...