Rijstpap met confituur van melk

Rijstpap met confituur van melk
Een recept van njam! chef Bart Desmidt
Zoals gezien in tv-programma Feest van eigen bodem

Met dank aan

Hoeveelheid Ingrediënt
Voor de rijst:
500 ml volle melk
20 gr suiker
175 gr dessertrijst
Voor de confituur van melk:
500 ml melk
250 gr suiker
1 vanillestok
Voor de crème patissière:
600 ml volle melk
100 ml room
150 gr suiker
1 vanillestokje
6 eidooiers
40 gr maïszetmeel
30 gr koude boter
Voor de tartine russe (koekje):
50 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr kristalsuiker
100 gr boter
100 gr bloem
1 snuifje zout
Recept afdrukken

Bereiden:

Breng de melk samen met de suiker aan de kook. Voeg vervolgens de dessertrijst toe en zet de pot met deksel gedurende 25 minuten op 160 graden in de oven.

Maak ondertussen de confituur van melk. Doe de melk in een pot en verwarm op het vuur. Voeg de suiker en de vanillestok toe. Laat inkoken tot de melk stroperig en lichtjes bruin is.

Maak nu de crème patissière. Doe de melk samen met de room, de helft van de suiker en het merg van de vanillestok in een steelpannetje. Breng aan de kook. Klop de eigelen samen met de andere helft van de suiker en het maiszetmeel los in een grote kom. Haal de kokende melk van het vuur en meng al kloppend onder het eiermengsel. Giet alles terug in de steelpan en verwarm al roerend opnieuw zachtjes op het vuur tot de crème begint te binden. Haal van het vuur en roer als laatste nog een klontje koude boter onder de crème.

Haal de rijst uit de oven en meng deze onder de crème patissiere. Dek de rijstpap af met een laagje plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast gedurende 1 à 2 uur.

Ga daarna verder met de tartine russe (koekjes). Meng alle ingrediënten onder mekaar en kneed tot een stevig deegje. Leg het deeg tussen twee stukken boterpapier en rol het vervolgens plat met een deegroller. Plaats het deeg vervolgens 10 à 12 minuten in de oven op 160 graden. Laat afkoelen.

Serveren:

Haal de rijstpap uit de koelkast en schep deze in potjes. Werk af met de confituur van melk en stukjes van de tartine russe.

Ontdek nog meer lekkers van eigen bodem op www.lekkervanbijons.be.

Beoordeling