Panna cotta met granité van vlierbessen en gelei van rozenblaadjes

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
375 g room
10 g melkpoeder
60 g palmsuiker
1 handje rozenblaadjes
7,5 g gelatine, geweekt in koud water
350 g water
150 g vlierbessensiroop
2 takjes verse munt
1 limoen, sap + geraspte schil
3,5 g gelatine, geweekt in koud water
300 g water
20 g kristalsuiker
18,5 g gelatine, geweekt in koud water
2 druppels rode kleurstof
2 g rozenblaadjes
voor de afwerking: begonia- & steviablaadjes

Bereiden:

Maak de panna cotta:

Klop de melkpoeder door de room en voeg de suiker en rozenblaadjes toe. Laat ongeveer 10 minuten trekken. Giet de vloeistof door een zeef.

Roer met een klopper de uitgeknepen gelatineblaadjes onder de vloeistof. Zeef en giet in een diep bord, laat de panna cotta opstijven in de koelkast.

Maak de granité van vlierbessen:

Verwarm de siroop in het water met het limoensap en laat 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg alle ingrediënten toe, inclusief de uitgeknepen gelatine. Dek de pan af met plasticfolie en laat 20 minuten trekken.

Zeef de bouillon boven een glazen schaal en plaats de schaal in de diepvries. Roer de granité om het half uur om met een vork.

Maak de rozengelei:

Kook het water met de suiker. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer goed door en voeg de rozenblaadjes toe. Dek de pan af met plasticfolie en laat 20 minuten trekken.

Zeef de vloeistof, roer er de kleurstof door en stort uit op een platte schaal. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Steek voor het serveren 50 rondjes uit de gelei.

Serveren:

Schep de geleirondjes op de Panna cotta en lepel er de granité bij. Werk af met begoniablaadjes en een takje Stevia.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog