Roger van Damme

Roger van Damme is een buitenbeentje in de culinaire wereld. Hij evolueerde van chef-patissier naar een technisch hoogstaande en erg creatieve topchef. Alles begon met zijn eerste zaak ‘Het Gebaar’, een lunchzaak waar hij broodjes, slaatjes en gebak serveerde. Op vraag van zijn klanten ging hij warme bereidingen serveren die hij als patissier benaderde: verfijnd, oogstrelend en smaakvol. In 2003 verhuisde Het Gebaar naar de hovenierswoning van de Antwerpse Botanische tuin. 

Omdat zijn klanten weinig tijd hadden, ging hij voorgerecht en hoofdgerecht op hetzelfde bord serveren. Hij maakte er wervelende composities van die niet onopgemerkt bleven. Ze leverden hem in 2009 de titel van ‘Chef van het Jaar’ op van Gault&Millau en een jaar later een eerste Michelinster.

Roger ging niet op zijn lauweren rusten en bleef zijn gerechten en patisserie verder ontwikkelen en innoveren. De ultieme bekroning kwam er in 2017, toen hij op de Best Chefs Awards werd uitgeroepen tot Best Pastry Chef van de wereld. The Best Chefs Awards geeft ook een selectie van de 300 beste chefs ter wereld. Het Gebaar behaalde de 68ste plaats in deze lijst. 

De voorbije jaren steekt hij veel tijd in het verfijnen van oerklassieke bereidingen uit de Franse keuken. Maar een gerecht springt er nog altijd bovenuit: de pannenkoek, de rode draad in zijn carriere. Dat eenvoudige recept heeft hij helemaal naar zijn hand gezet. 

Hij droomde jarenlang van een eigen ‘pannenkoekenhuisje’. Dat krijgt hij nu in de vorm van Desiree, de vernieuwde versie van het Antwerpse icoon Desiree de Lille, waarvan hij het creatieve brein is. De vertrouwde pannenkoeken, wafels, smoutebollen en ‘lacquemants’ blijven er op de kaart staan, maar nu met de ‘Roger touch’, samen met zijn ambachtelijke patisserie. In Desiree kan hij zijn passie en liefde voor het ambachtelijke van zijn prachtige vak volledig kwijt

“Ik ben pas tevreden wanneer mijn borden perfecte composities zijn. Dat geconfijte abrikoosje, dat laatste toefje room, het moet allemaal precies op de juiste plaats liggen. Als ik daarna zie hoe mensen genieten van mijn zoete creaties, dan weet ik dat het goed zit.”  -Roger van Damme

Roger van Damme is lid van The Mastercooks of Belgium:

mastercooks

Recepten van Roger