Ingrediënt in de kijker: beestige broccoli

Bij njam! inspireren we je graag rond alles wat lekker is. Dat doen we op de televisie maar evenzeer op onze njam!-website. Onze reeks “ingrediënt in de kijker” plaatst telkens een ingrediënt in the spotlight. Van vlees tot vis, van appels tot amandelen. Vandaag kiezen we voor broccoli. Deze beestig lekkere groente wordt onzes inziens te weinig gebruikt in de keuken. Je kan er nochtans heerlijke bereidingen mee maken en de groente is bovendien zeer gezond. Tijd voor een overzicht!

Wat is broccoli?

Broccoli is een groente en familie van de bloemkool. Net als deze laatste groeit de bloem binnenin grote bladeren. De bloemknoppen van broccoli worden echter “geoogst” wanneer de bloemen nog gesloten zijn. Het woord broccoli zou komen van het Italiaanse woord “broccolo”, dat "de bloeiende top van een kool" betekent. De plant behoort inderdaad tot de koolfamilie en ze kan tot ongeveer een meter hoog worden. Aan de bovenkant van de plant groeien de bloemen, met daarin de broccoli die wij eten. Broccoli was reeds door de Romeinen heel geliefd, maar is bij ons pas echt populair geworden na 1970.

Wat is het verschil tussen broccoli en bloemkool?

Het grote verschil tussen broccoli en bloemkool is dat broccoli bestaat uit verschillende bloemknopjes, en bloemkool slechts uit 1 grote. Broccoli heeft ook een wat krachtigere smaak dan bloemkool. Soms wordt bloemkool als een soort broccoli aanschouwt, of omgekeerd, omdat ze heel verwant zijn aan elkaar. Ook romanesco wordt soms tot de broccolifamilie gerekend.

Hoe gezond is broccoli?

Broccoli is heel, heel gezond. Ze wordt vaak zelfs beschouwd als de aller gezondste groente. Dat komt omdat ze rijk is aan vezels, bètacaroteen, calcium en vitamine C. Bovendien tonen verschillende onderzoeken aan dat broccoli een positief effect zou hebben op het voorkomen van kanker. Ook zou de groente het verouderingsproces afremmen. Kortom, redenen genoeg om broccoli eens wat vaker op het menu te zetten!

Kan je zelf broccoli kweken?

Broccoli kan je zelf zaaien tussen pakweg maart en augustus. Oogsten kan je dan normaal gezien een drietal maanden later. Wanneer de broccolibloemknop donkergroen is, kan je ze oogsten. Vaak is de oogst wel relatief klein en daardoor kopen de meeste mensen broccoli gewoon in de winkel. Let bij de aankoop vooral op de kleur en de stevigheid. Ze moet mooi donkergroen zijn (zeker niet te licht van kleur), en stevig aanvoelen.

Hoe bewaar je broccoli? 

In de koelkast kan je broccoli, best in een open plastieken of papieren zak, zo’n 3 tot 5 dagen bewaren. Als je de volledige broccoli met de stronk naar beneden in wat water zet, zal ze langer vers blijven. Let er wel op dat de roosjes niet te vochtig worden, want die kunnen gaan schimmelen. Broccoli kan je ook perfect invriezen. Blancheer daarvoor even de roosjes en vries ze in afzonderlijke porties in.

Hoe bereid je broccoli?

Broccoli kan je rauw, gestoomd, gewokt, gebakken of gekookt eten. Wanneer je ze rauw consumeert, of de groente stoomt of wokt, blijven de meeste gezonde aspecten behouden. Met onderstaande 8 recepten geven we je graag inspiratie om met deze verschillende bereidingswijzen aan de slag te gaan.

8 beestige broccoli recepten 

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...