Met onze blogreeks ‘ingrediënt in de kijker’ geven we onze lezers graag inspiratie rond bepaalde producten en ingrediënten. Vlees, vis, groenten of fruit: alles is mogelijk. Want het is juist de diversiteit van onze ingrediënten die het koken zo fijn maakt, toch? In dit artikel plaatsen we ananas in de kijker. Met de zomer in het vooruitzicht mag het wel eens wat exotischer zijn. Bovendien is ananas een ingrediënt dat je kan verwerken in zowel hartige als zoete bereidingen, maar ook in drankjes en in ijs. Wij zetten vandaag 10 weetjes en recepten op een rij.
Wat is ananas
Ananas is eigenlijk een plant die afkomstig is van Midden- en Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië en Costa Rica. De plant wordt zo’n meter hoog op een halve meter breed. Er groeit slechts één ananas per plant. De naam ananas is afkomst van de Tupi-Indianen en betekent eigenlijk “uitmuntende vrucht”.
Ananas is een schijnvrucht
De vrucht van de ananas wordt gegeten en heeft dezelfde naam als de plant. Maar eigenlijk is ananas een schijnvrucht omdat binnenin de vrucht de bloemstengel zit. Het vruchtvlees zit daaromheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en de onderste delen van de schutbladen. Een ananas kan tot wel 30 centimeter groot worden en tot zo’n 4 kilogram wegen.
De kolibrie versus de ananas
Ananassen worden normaal bestoven door kolibries. Daardoor ontstaan zaden, maar die zijn echter niet goed voor de kwaliteit van het fruit. Om die reden is op Hawaï, waar veel ananas gekweekt wordt, de invoer van kolibries verboden.
Ananas kan je zelf kweken… met een ananas
Ananas is een zeer handige vrucht: je kan jouw exemplaar immers gebruiken om een nieuwe te kweken. Daarvoor haal je de kroon van de ananas weg en verwijder je de onderste blaadjes. Hierdoor zal je de wortels kunnen zien. Die laat je enkele dagen drogen en plaats je nadien in een glas water zodat ze net onder staan. Het water moet je om de 3 dagen vervangen en na enkele weken zal je zien dat de wortels genoeg gegroeid zijn. Plaats ze nadien in een pot met aarde en zet de pot op een warme plaats. Je moet wel geduld hebben, want het kan tot 16 maanden duren vooraleer je ananas groot en rijp is. Leuk weetje: de ananasplant staat ook bekend als de ‘anti-snurkplant’, dus dat kan een fijn bijkomend voordeel zijn!
Ananas kopen en bewaren
Liever ananas kopen? Geen probleem! Vandaag kan dat in zowat elke supermarkt en het hele jaar door. Bij de aankoop kan je best even aan de vrucht ruiken. Ruikt ze lekker zoet, dan is het een mooi rijp exemplaar. Een ananas bewaar je best op kamertemperatuur buiten de koelkast. Stukjes of schijven kan je wel in de frigo bewaren of invriezen.
Ananas is zéér gezond
Ananas is een zeer gezonde vrucht. Ze bevat vooral veel vitamine C en antioxidanten. Er zitten ook weinig calorieën in en het consumeren van de vrucht werkt bloeddrukverlagend. Volgens vele schoonheidsexperts zou de vrucht ook goed zijn voor de huid en zou ze bijvoorbeeld rimpels verminderen. Wist je trouwens dat de vrucht wat ‘prikt’ bij het eten omdat ze bromelaïne bevat? Dit enzym breekt de op je tong en in de wangen proteïnen af en dat geeft een tintelend gevoel in de mond. Maar geen paniek, bromelaïne is gezond en werkt zelfs ontstekingsremmend!
Ananas is een teken van gastvrijheid
In de Caraïbische landen was ananas vroeger een teken van gastvrijheid. Bij het ontvangen van mensen in hun woning, gaf de gastheer of gastvrouw de gasten een stukje ananas bij wijze van welkom. Een beetje zoals de koffie of thee in onze contreien. Een leuk idee dus om je gasten deze zomer eens te verwelkomen met een schijfje ananas in plaats van een koffietje!
Zoete ananasrecepten
Afsluiten doen we traditiegetrouw met een deel heerlijke recepten. We starten met de zoete varianten:
Hartige ananasrecepten
Drankjes met ananas