Het is zomer. En jaar na jaar wordt die precies heter. Meer en langere hittegolven, meer droogte en meer zon. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Bij die eerste groep horen zonder meer de ijsjes. Je hebt ze in alle soorten en smaken en er is weinig zo verkoelend als een fris ijsje op een warme dag. IJsjes kan je bovendien perfect zelf maken. Wij zetten 10 weetjes, tips & tricks op een rijtje.
Soorten ijs
We starten met een kleine inleiding in de verschillende soorten ijs. De bekendste soort is voor velen schepijs, vaak een synoniem voor roomijs. Dit is de meest culinaire soort ijs en het maken ervan wordt in verschillende landen tot kookkunst verheven. Zo is ‘gelato’ in Italië een nationale trots. Onder roomijs vallen ook andere soorten ijs met melkproducten, zoals melkijs of yoghurtijs. Een tweede heel bekende soort is water-, sorbet- of sappenijs. In deze soort ijs zit (meestal) geen room of melk maar is de basis water of (vruchten)sap. Deze ijssoorten zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Softijs is een derde bekende soort ijs. Dit type ijs, gebaseerd op roomijs, wordt minder lang ingevroren waardoor het een zachtere textuur heeft. Een laatste en vrij recente soort ijs is schaafijs, in Japan ook Kakigori genoemd. Dit type ijs bestaat uit ijsschaafsel met siroop en andere toppings. Het is een luchtige soort ijs die sneller smelt dan de andere soorten.
Roomijs maken
Voor velen is roomijs de lekkerste soort ijs. Je kan dit type ijs ook zonder professionele ijsmachine zelf thuis maken. De truck voor mooi roomijs zit hem vooral in het mengen tijdens het invriezen. Maak hiervoor dus voldoende tijd en meng het ijs minimum 1 keer om de 2 uur. De textuur zal weliswaar nooit helemaal zijn zoals ijs gemaakt met een echte ijsmachine, maar de smaak zal zeker lekker zijn. En je kan thuis naar hartelust experimenteren met smaken. Probeer bijvoorbeeld eens dit heerlijk Oreo ijs of dit Yoghurt - meloenijs.
Sorbetijs maken
Sorbetijs is gemakkelijker thuis te maken en vaak gezonder dan roomijs. Als basis gebruik je water of vruchtensap en dit breng je op smaak met siroop, suiker of kruiden. Nadien hoef je het mengsel enkel in te vriezen en regelmatig om te roeren. Onze favoriet? Deze sorbet van bloedsinaasappel.
Fruitijs maken
Bovenstaand recept voor sorbet van bloedsinaasappel is natuurlijk ook fruitijs, maar met deze categorie doelen we op een nog gezondere variant. Je kan immers van fruit dat veel water bevat perfect zo ijs maken. Snijd bijvoorbeeld driehoekjes van watermeloen of appel, prik ze op een stokje en vries ze zo in. Lekker, gezond en verfrissend! Een andere variant van fruitijs is ijs dat je maakt van verse vruchtensappen. Zo kan je in een handomdraai calippo’s van appelsap of sinaasappelsap maken.
Vormpjes
Voor die calippo’s heb je natuurlijk wel de juiste vormpjes nodig. Op deze website kan je die kopen. Je hebt echter talloze vormen om leuke ijsjes te maken. Neem zeker hier een kijkje voor wat inspiratie.
Gezond ijs
Voor de duidelijkheid: ijs hoeft niet ongezond te zijn! We haalden hierboven al ijsjes aan op basis van vruchtensap, maar vandaag kan je ook zelf glutenvrij, lactosevrij of vegan ijs maken. Dit recept van Ferrero ijs is bijvoorbeeld zowel glutenvrij, lactosevrij als vegan.
Kruiden- en groentenijs
Wil je eens iets anders proberen, verwerk dan kruiden en groenten in je ijs. Want net zoals groenten en kruiden in vele desserts passen, kunnen ze ook prima verwerkt worden in ijsjes. Deze frisco’s met citroen en venkel zijn bijvoorbeeld overheerlijk.
IJs pralines
Geen zin in een volledig ijsje na een zware maaltijd? Ga dan voor een kleinere variant: de ijspraline. Zo heb je toch een lekker verfrissend dessert zonder daarbij een heel ijsje te moeten verorberen. Met deze Snickers ijspralines of Aardbei-ijspralines scoor je sowieso bij jong en oud!
Creatief met ijsblokjes
Oké, ze zijn niet echt geschikt als dessert of tussendoortje, maar het is wél ijs. Ook met ijsblokjes kan je creatief zijn. Dat kan met leuke vormpjes, maar ook met verrassende smaakjes. Wat denk je bijvoorbeeld van deze IJsblokjes met aardbeien en citroengras?
Dame Blanche van vers gedraaid ijs
Afsluiten doen we met dé koningin van het Belgische ijs: de Dame Blanche. Wist je dat dit dessert oorspronkelijk bestond uit amandelijs, witte perzik, aalbessen en sorbet? Vandaag kent iedereen de Dame Blanche echter als een combinatie van vanille-ijs met chocoladesaus en slagroom. In dit recept van Roger van Damme ontdek je hoe je de perfecte Dame Blanche kan maken.
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie