Hemelse aardbeien: 10 tips & 10 toprecepten

Aardbeien zijn echt een topproduct van bij ons. Binnen Coöperatie Hoogstraten zijn er meer dan 200 familiebedrijven die ons jaar na jaar voorzien van heerlijke bakjes vol ‘rood goud’. Wij Belgen zijn dan ook verzot op aardbeien! We eten ze graag puur natuur maar gaan er ook graag mee aan de slag in de keuken. Daarom verzamelden we 10 nuttige tips en weetjes over aardbeien en delen we graag onze top-aardbeirecepten met jullie!

Afbeelding met bord, voedsel, tafel, taart

Automatisch gegenereerde beschrijving

10 tips & weetjes over aardbeien

Waar je op moet letten als je aardbeien koopt en hoe je ze het best bewaart? Wij lijsten het voor jullie op! 

 1. Aardbeien zijn het allerbest op de dag dat ze geplukt zijn, maar je kunt ze daarna nog enkele dagen bewaren in de koelkast.
 2. Aardbeien moeten fris ruiken, stevig zijn en een helder rode kleur hebben. Ze mogen geen plekjes of blutsjes hebben en moeten droog en proper zijn. Eén rot vlekje op een aardbei tast al snel de andere aardbeien aan.
 3. De versheid kun je ook herkennen aan de kroonblaadjes. Die moeten frisgroen zijn en volledig vastzitten aan de vrucht.
 4. Controleer altijd de onderzijde van het schaaltje. Koop een partij aardbeien niet als een van de vruchten week of beschimmeld is.
 5. Kies altijd goed rijpe exemplaren, want aardbeien rijpen niet meer nadat ze geoogst zijn.
 6. Haal verse aardbeien een uur of twee voor je ze opeet uit de koelkast. Hun smaak en aroma ontwikkelen beter als ze op kamertemperatuur zijn.
 7. Was de aardbeien voor gebruik onder een zacht straaltje koud water en dep ze daarna meteen droog met keukenpapier. Verwijder pas dan de kroonblaadjes. Zo voorkom je dat de vrucht teveel water opneemt en aroma en vitamines verliest. Hoe kouder het water waarmee je de aardbei wast, hoe steviger de aardbei zal worden. Laat de aardbeien na het wassen op kamertemperatuur komen.
 8. Laat je niet altijd verleiden door extra grote aardbeien, ook kleine tot middelgrote aardbeien smaken uitstekend.
 9. Als je aardbeien niet meteen gebruikt, haal ze dan uit hun bakjes en leg ze in een vergiet. Zo kan de lucht er rondom circuleren. Zet dat vergiet in de groentelade van de koelkast.
 10. Je kunt aardbeien invriezen, maar dan enkel als je er confituur, siroop of coulis van wilt maken. Ontdooide aardbeien verliezen namelijk hun mooie kleur en uitzicht.

Meer tips en weetjes vind je hier!

10 toprecepten

Zin gekregen om aan de slag te gaan en een heerlijk recept met aardbeien uit te proberen? Ontdek hier onze populairste aardbeirecepten!

Afbeelding met bord, tafel, voedsel, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

 1. Zomerse tiramisu met aardbeien 
 2. Aardbeien-kruimeltaart
 3. Bavarois van aardbeien 
 4. Gazpacho van aardbeien en geitenkaas
 5. Cheesecake met aardbeien
 6. Aardbeienmousse met aardbeiencoulis
 7. Strawberry mojito 
 8. Muffins met aardbeien en witte chocolade 
 9. Aardbeiensmoothie
 10. Confituur van aardbeien 

Nog meer aardbeirecepten? Ontdek ze hier