Eet je fris: 10 gerechten waar je de hitte mee kan ‘weg eten’

Op warme zomerdagen kunnen lichte gerechten voor verfrissing zorgen. Van een zware en/of warme maaltijd krijg je het immers vaak alleen maar warmer. Bovendien liggen zo’n lichte, frisse gerechten minder zwaar op de maag en ook dat is fijn bij hete temperaturen. Er zijn heel wat van die verfrissende gerechten die perfect passen bij warm weer. Van lichte, koude soepen tot verkoelende desserts: Hieronder volgt een lijst met tien heerlijke recepten die je kunnen helpen de hitte weg te eten.

Gazpacho met aardbeien en geitenkaas

We starten met misschien wel dé hitteverdrijver bij uitstek: gazpacho. Deze versie met aardbeien, kersttomaatjes en puntpaprika is een uitstekende keuze. Het recept biedt de perfecte balans tussen hartig en zoet, met een heerlijke kruidigheid door de geitenkaas en basilicum. Hello, summer!

Groene gazpacho met amandelen 

Ook groene gazpacho is een fantastische bereiding op de allerheetste dagen. Komkommer, groene druiven en groene paprika worden in dit recept gemixt met amandelen, munt en ijsblokjes. Smaakvol én verfrissend: de ideale combinatie onder de zon.

Komkommerspaghetti met tabouléh van bloemkool

Spaghetti van komkommer is een prima alternatief voor gewone spaghetti wanneer de temperaturen de pan uit swingen. In dit recept wordt de komkommerspaghetti gecombineerd met spaghetti van peer, tabouléh van bloemkool, rode ui, rozijnen, munt en limoensap. Als bijgerechtje komen er krokante koekjes van zoete aardappel bij.

Buddhabowl met rode biet en geitenkaas

Een kom vol fris lekkers is een uitstekende optie voor de lunch. Deze “buddhabowl” combineert bijvoorbeeld rode biet, ui, knoflook, tomaatjes, quinoa, rucola en geitenkaas met een verrassende dressing. Het serveren in een kommetje maakt het niet alleen gemakkelijk om te eten, maar zorgt er ook voor dat de smaken beter mengen.

Tonijntataki met ponzumayonaise

Deze tonijntataki met ponzumayonaise is een fantastisch gerecht voor wie op zoek is naar een lichte vleesvervanger voor de barbecue. Bij de tonijn wordt een licht pittige Japanse salsa geserveerd, samen met een heerlijke, frisse mayonaise met ponzu. Gegarandeerd een zomerhit.

Ceviche van omegabaars

Ceviche is een klassiek verfrissend gerecht voor de zomer. Bij ceviche wordt vis gegaard in een licht pittige, zure marinade, wat zorgt voor zowel verfrissing als een explosie van smaken. In dit recept gebruiken we omegabaars. De vis wordt gemarineerd in limoen, chilipeper, gin en sjalotten. Ze wordt geserveerd op een carpaccio van radijs en rode ui, en afgewerkt met dotjes avocado.

Tomaat carpaccio met komkommer crème

Vind je carpaccio van vlees te zwaar op een zwoele dag? Geen probleem: gebruik dan gewoon tomaatjes in de plaats van vlees. In dit gemakkelijk te bereiden recept wordt de carpaccio afgewerkt met komkommercrème, gesuikerde zonnebloempitten en enkele blaadjes basilicum.

Citroensorbet in citroenschillen

In het zoete register starten we met een echte verfrisser: lichtzure, heerlijk smeuïge citroensorbet, geserveerd in citroenschillen. Weinig desserts zijn zo verkoelend. Het serveren in de citroenschillen maakt de beleving bovendien extra zomers.

Aardbeien granita

Voor wie het graag wat zoeter heeft, raden we deze granita van aardbeien aan als zomers dessert. Dit gerecht is klaar in een handomdraai en heerlijk verfrissend op zonnige zomerdagen.

Ijscake 

Voor de echte dessertliefhebbers sluiten we deze lijst graag af met ijscake. Inderdaad, een cake gemaakt van ijs. Plakjes cake worden besprenkeld met vlierbloesemsiroop en vervolgens bedekt met een laagje vanille-ijs. Daarop komt nog een laagje cake en tenslotte een laagje afgebrand eiwit. Heel zoet, maar toch verfrissend: dé ideale zomercombinatie?

Lees ook...