Een valentijnsdiner zonder kitsch? Het kán!

Valentijnsdag is het excuus bij uitstek om een avondje te reserveren voor jullie tweetjes. Breng de kinderen naar de oppas, maak het gezellig in huis, tover zinnenprikkelende hapjes op tafel en ... geniet van een glaasje champagne. Valentijn vieren in stijl, zonder kitsch? Ja hoor, dat kan.

valentijnsdiner

Romantisch valentijnsetentje met smaak

Natuurlijk moet het eten op deze bijzondere avond smakelijk zijn, maar ook de setting kan wel watgoede smaak gebruiken. Heb je het niet zo begrepen op de klassieke rode hartjes en andere frivoliteiten? Geen nood, er zijn ook minder extravagante alternatieven die even veel gezelligheid oproepen.

Boeketje rozen

Met een mooi boeket op tafel doe je alvast niets mis. Zeker niet als je kiest voor rode of witte rozen: een klassieker in het valentijnseizoen, dat wel. Maar immer stijlvol en passend bij een elegant gedekte tafel.

Brandend haardvuur

Wie over een open haard beschikt, steekt die uiteraard aan. Kwestie van de romantiek op deze avond letterlijk aan te wakkeren.

Theelichtjeswarmte

Zorgen eveneens voor een warme sfeer in de eetkamer: theelichtjes. Kies je mooiste theelichthouders uit – transparant, gekleurd, weelderig oosters of strak en simpel – en zet ze op strategische plaatsen neer.

Tip: overdrijf niet. Een overdaad aan kaarslicht komt al gauw kitscherig over én je hebt nood aan bijkomend ‘normaal’ licht om te zien wat er op je bord ligt.

Valentijnsdiner met de juiste gerechten

Uiteraard staat culinair genieten voorop. Begin je valentijnsdiner goed met een glaasje champagne: dat scherpt de honger aan en zorgt voor een instant feestelijke start. Serveer er lichte aperitiefhapjes bij, zoals deze schaaldierhapjes, of selderbootjes met kaas. Verwerk de wintergroente bij uitstek, spruitjes, in een frisse tapenade met mierikswortel en limoen. Die serveer je met krokante toast of bruschetta. Het voordeel van deze hapjes? Ze zijn makkelijk op voorhand te maken, zodat je al je aandacht aan je partner kunt besteden. Het is per slot van rekening jullie avond.

Pasta is heerlijk veelzijdig als hoofdschotel. Maak hem feestelijk klaar met champagnesaus of ga voor een onvervalste klassieker met ham en kaas. Ook schaaldieren of vis klaarmaken houdt je valentijnsmenu lekker licht. Coquilles zijn onweerstaanbaar in combinatie met aardpeer en rodewijnsaus, of met een knolselderjus.

Onmisbaar: de zoete afsluiter

Als er één avond is waarop je moet genieten van een met liefde klaargemaakt dessert, dan wel valentijnsavond. Bak een heuse valentijnstaart, of hou het klassiek met een dame blanche of een tiramisu. Chocoladefanaten die niet bang zijn van een uitdagend experimentje, kunnen aan de slag gaan met deze frambozenhartjes. Al kun je natuurlijk ook gaan voor een decadente cocktail: de Clover Club voor de gevorderde, de Lucien Gaudin voor de beginnende cocktailshaker. 

Lees ook...