De lente in je bord: 10 frisse aanraders

Eindelijk, lente! Het eerste zonnetje, het eerste groen, het eerste terrasje, … Voor ons kan de lente niet vroeg genoeg beginnen. En ook in het bord betekent de lente een groot feest. Want het eerste zonnetje maakt ook de eerste lentegroenten en –fruit wakker uit hun winterslaap. Wij geven je 10 tips voor een bordje vol zon, van A tot Z!

Asperges

Het is elk jaar terug uitkijken naar de komst van de eerste asperges. En de start van de lente betekent tevens de start van het aspergeseizoen. Dat betekent genieten! Onze tip om het aspergeseizoen goed te starten? Een slaatje met kip, asperges en maïs. Fris, knapperig én gezond. Maar vooral superlekker!

Andijvie

Andijvie met kikkererwten en chorizo

Andijvie uit de serre is vanaf half februari verkrijgbaar. Deze bladgroente kan je zowel koud als warm eten en is heerlijk als je ze combineert met pittige ingrediënten. Zoals in dit verrassend gerecht met kikkererwten en chorizo bijvoorbeeld.

Bloemkool

Ook bloemkool wordt geoogst bij het begin van de lente. Met deze groente kan je alle kanten uit, al eten wij ze graag warm. Bijvoorbeeld als bloemkool-looktoast, een verrassend én gezond alternatief voor de gekende variant met brood!

Rabarber

Rabarber is een groentesoort die vaak in zoete bereidingen wordt gebruikt. Door de zure smaak is ze immers zeer goed te combineren met zoete ingrediënten. Een goed voorbeeld is deze crumble van rabarber, appel en gember, gegarandeerd een hit op het eerste lentefeestje.

Rode biet

Rundertartaar met rode biet

Rode biet is tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar. De vroege teelt wordt geoogst vanaf half mei en zo valt deze groente toch nog onder de lentegroente. Met rode biet kan je ook naar hartenlust variëren. Maar wil je toch eens uitpakken, probeer dan deze rundertartaar met salade van rode biet en bramen. Verrassend en verslavend lekker!

Schorseneren

Schorseneren vallen eigenlijk onder wintergroente maar ze kunnen geoogst worden tot april. We dopen ze dan ook graag tot de ‘vaarwel winter-groente’. En om ze te verwerken tot een fris lentegerechtje, raden we je aan ze eens te combineren in een slaatje met aardappel, ansjovis en bieslook. Kook daarvoor eerst enkele aardappelen en hetzelfde gewicht schorseneren, laat afkoelen, en meng met ansjovis, bieslook, en olijfolie.

Spinazie

De vroege teelt spinazie is verkrijgbaar vanaf mei, uit serre zelfs nog wat vroeger. En daar zijn wij zeer blij mee! Want ook met spinazie is het altijd een feest in de keuken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze spinazietaart uit de oven, of deze ‘green start’ smoothie met spinazie?

Je kan deze groente overigens prima zelf zaaien. Want uit eigen tuin smaakt ze toch nog net iets lekkerder ;-).

Veldsla

Gegrilde venkel met ei en veldsla

Ook veldsla is eigenlijk een groente waarmee we de winter eindigen – en dus de lente starten. Ze kan geoogst worden tot het voorjaar. Eigenlijk jammer, want wij houden het hele jaar door van de pittige, nootachtige smaak van deze sla! Ze is heerlijk in een salade met ei en venkel, of in een salade met gebakker schar.

Witloof

Witloof wordt normaal in de herfst geoogst, maar zien we vaak in het bord verschijnen in de lente. De bittere smaak combineert heerlijk met andere frisse ingrediënten zoals garnaaltjes, peer, veldsla, of appel. Onze favorieten? Dit ziltig oestersoepje met witloof of dit wokgerecht met witloof, appel en kip.

Zuurkool

Zuurkool is eigenlijk witte kool die gefermenteerd wordt. Vandaar de zure smaak. Zuurkool is ongeveer 3 maanden houdbaar en wordt het hele jaar door verkocht. Dus ook in de lente. En het is net in die periode dat de fijne zuren voor een leuke toets in je gerechten kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in deze lekkere stoofpot met hondshaai en zuurkool of in dé zuurkool klassieker natuurlijk: choucroute met varkenszuurkool en mosterd. Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...