De 10 feestelijkste recepten van de njam!-website

December is feestmaand. En dit jaar is het zelfs een extra feestelijke decembermaand, want njam! bestaat 10 jaar! Dat verdient een feestje, toch? Om deze maand passelijk culinair te vieren zetten we in dit artikel de 10 meest feestelijke recepten van de njam!-website op een rij.

1.Gevulde eitjes met Waldorfsalade en kaviaar

We beginnen extra feestelijk met kaviaar. En niet zomaar met kaviaar. Wel met de inmiddels beroemde gevulde eitjes met Waldorfsalade en kaviaar van njam!-chef Roger van Damme. Een nog feestelijkere start van de maaltijd lijkt ons moeilijk.

2.Trio van feestelijke hapjes

Omdat er nooit hapjes genoeg zijn, is ook onze tweede bereiding een hapje. Of beter: drie hapjes. Je ontdekt in dit recept hoe je een hapje van mascarpone en garnalen, een luchtige mousse van schaaldieren en een schaaldierensoepje met venkel en curry kan maken.

3.Bisque d’Homard

Na de hapjes is het tijd voor soep. Geen gewone soep, wel een extra feestelijke Bisque d’Homard. Deze soep vraagt wat werk, maar is een voltreffer op elke feesttafel.

4.Kreeft Bellevue

Nu we het toch over kreeft hebben: waarom de maaltijd niet verderzetten met een lekkere kreeft Bellevue? Deze klassieke bereiding laat de kreeft in al haar glorie en stelt nooit teleur. Zorg er wel voor dat je kreeften van topkwaliteit in huis haalt.

5.Langoustines met citrussaus

Voor diegenen die liever een ander schaaldier dan kreeft serveren, kunnen we dit recept van langoustines met citrussaus aanbevelen. Ook in deze bereiding worden de schaaldieren in hun eer gelaten en krijgen ze gezelschap van een verfrissende, fijne citrussaus. 

6.Gegrilde coquilles met krabbenbéarnaise

We gaan verder met ander lekkers uit de zee: coquilles of Sint-jacobsvruchten. In deze bereiding van njam!-chef Jan Buytaert worden ze gecombineerd met een rijkelijke en uiterst smaakvolle béarnaise van krab. Op en top genieten.  

7.Tartaar van West-Vlaams rood rund met truffel

Van de zee gaan we naar het land. En als wij daarbij aan feest denken, denken we aan truffel. Het mooie van deze edele schimmel is dat je er eenvoudige(re) gerechten in een handomdraai zeer feestelijk mee kan maken. Zoals in dit gerecht bijvoorbeeld. Njam!-chef Bart Desmidt combineert een tartaar van West-Vlaams rood rund met een genereuze portie vers geschaafde truffel. Heerlijk!

8.Gevulde kalkoen

Kerst, oud of nieuw: een gevulde kalkoen is altijd de sterspeler op de feesttafel. In dit recept wordt de kalkoen gevuld met een onweerstaanbare vulling van onder meer kippenlevertjes, ansjovisfilets, brood, melk en kruiden. Met wat kroketjes en winterse groenten erbij wordt dit ongetwijfeld het hoogtepunt van de feesten! 

9.Kersttaart van Roger van Damme

Een tweede gerechtje van njam!-chef Roger van Damme dat in deze lijst absoluut niet kan ontbreken: de extra feestelijke kersttaart. Deze taart is eigenlijk niet zo moeilijk te maken, maar wat een feest op de tafel! Heerlijke biscuit, aardbeienconfituur en feestelijke decoratie brengen je in no time in feeststemming. 

10.Kerstkoekjes met chocolade en gouden glitters

De maaltijd afsluiten is het minst leuke deel van de avond, behalve als je ook dat in stijl doet. En daar kunnen deze kerstkoekjes met goud én chocolade vast en zeker bij helpen.

Smakelijk en fijne feesten!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...