Kersttaart

Een recept van Roger van Damme

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ontdek hier de heerlijke drankjes en hapjes uit het nieuwe seizoen van HAPeritief!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
8 eieren
240 gr kristalsuiker
240 gr patisseriebloem
40 gr boter
200 gr aardbeien
200 gr kristalsuiker
0,5 citroen, het sap
1 l slagroom
50 gr kristalsuiker
500 gr aardbeien
plakjes witte chocolade
stukjes witte bros-chocolade
eetbare kerstdecoratie

Bereiden:

Maak de biscuit:

Verwarm de oven voor op 165 graden. Klop de eieren los en roer de suiker erdoor. Verwarm het mengsel al kloppend op een zacht vuur tot 40 à 50 graden, zodat de suiker goed versmelt met de eieren. Klop het mengsel tot een witte smeuïge massa in de keukenrobot. Het mengsel is voldoende geklopt als je er een tekening in kunt maken. Giet over in een andere grote kom. Smelt de boter op een zacht vuur. Meng de bloem zachtjes kloppend door het eiermengsel. Roer er de gesmolten boter door. Giet het beslag in een beboterde springvorm en bak 35 minuten in de oven.

Maak de confituur:

Verwarm de aardbeien met de suiker en wat citroensap. Roer regelmatig en laat koken tot de confituur stroperig is. Dit duurt ongeveer een half uur. Giet de confituur vervolgens in een schoon potje en laat een halve dag opstijven.

Afwerking:

Haal de biscuit uit de springvorm en laat hem afkoelen op een rooster. Klop ondertussen de slagroom op met 50 gr suiker. De slagroom moet goed smeerbaar blijven. Snijd de biscuit overlangs door in drie delen met een kartelmes of een zaagmes. Bestrijk het onderste deel van de biscuit met een laagje aardbeienconfituur. Leg het middelste deel er weer op. Bestrijk dit deel met een laagje opgeklopte slagroom en stukjes verse aardbei. Leg het bovenste deel er weer op. Bestrijk de taart helemaal met slagroom en maak mooi glad. Werk de taart aan de zijkant af met plakjes witte chocolade. Klop de rest van de slagroom nog een beetje stijver en spuit hiermee toefjes op de bovenkant van de taart en duw er zachtjes kleine blokjes bros-chocolade op. Werk af met aardbeien en eetbare kerstdecoratie.

Inspiratie & blog

s