Barbecue, Baby! 7 Tips voor de ultieme zomerbarbecue

Het is officieel: het barbecueseizoen is terug geopend. Heerlijke zomerdagen en –avonden gevuld met de geuren en smaken van de grill: wie houdt er niet van? Om van je barbecue ook dit jaar een succes te maken, zetten wij de zomer in met 7 tips voor jouw ultieme zomerbarbecue. Veel grill- en smulplezier! 

1. Kies voor een barbecue die bij je past

Er zijn vandaag talloze barbecuetoestellen op de markt. Eye catchers zoals een Ofyr (een barbecue op een sokkel, die met hout gestookt wordt en waarin je bakt op een grote ronde bakplaat rond het vuur) of een Yakiniku (een ronde barbecue met koepelvormig deksel) zijn fantastisch, maar lenen zich vooral tot barbecues voor groepen. Het heeft immers geen zin om te gaan grillen op een rooster van 100 centimeter als je maar met twee bent. Je zal dan veel te veel kolen of hout gebruiken en tevens langer bezig zijn dan nodig is. Denk dus goed na over welke barbecue bij jou past. Grill je meestal met twee? Dan zal een kleiner model zeker voldoende zijn. Haal je de barbecue enkel boven als er veel vrienden of familie komen? Kijk dan eens naar de grotere varianten. Ook de kolen zijn trouwens belangrijk. Over het algemeen zijn kokosbriketten aan te raden, omdat je daarmee gemakkelijker de temperatuur kan regelen en je er langer mee kan grillen. Een ander alternatief is een gasbarbecue. Die is gemakkelijker in gebruik, maar volgens de meeste barbecuefanaten minder geschikt omdat je de typische “grillsmaak” niet hebt.

2. Voorzie de juiste barbecuetools 

Net zoals een goed barbecuetoestel zijn ook je barbecuetools belangrijk. Grillen is immers nogal “vuil” werk en door de grote hitte moet je ook aan de veiligheid denken. Volgende tools zijn daarom belangrijk om in huis te hebben:

  • Barbecuetangen om je ingrediënten op de barbecue te leggen en van de barbecue te halen
  • Handschoenen om de barbecue of bepaalde ingrediënten vast te nemen
  • Een schort (of vuile kledij) waaraan je je handen kan afvegen
  • Een brikettenstarter om je kolen of briketten snel op de juiste temperatuur te krijgen
  • Een snijplank en een scherp mes die je best op een tafeltje net naast de barbecue kan gebruiken

3. Houd het proper 

Je rooster kuisen kan een smerig werkje zijn. Er zijn echter enkele tips die het kuiswerk een stuk vergemakkelijken:

  • Voor je gaat bakken: maak je barbecue en het rooster heet en wrijf vervolgens het rooster in met een halve aardappel. Het zetmeel zal zorgen voor een soort antibaklaag, wat het kuisen nadien vergemakkelijkt.
  • Na het bakken: wrijf even voor je het rooster wilt schoonmaken de grill in met een stukje citroen of een halve ajuin. Of giet wat bier over het rooster en laat dit even inwerken.
  • Gebruik een ijzerspons of staalborstel in plaats van een gewoon sponsje.
  • Kuis je grillrooster na elke grillsessie, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het kuisen zal zijn. En zo kan je de volgende sessie vlot én schoon starten!
  • Vergeet ook (af en toe) je barbecue zelf niet te kuisen (het volledige toestel), zo zal het toestel langer mee gaan.

4. Kies voor een goede vleesmix

Je kan een vleesmix voor de barbecue eigenlijk net zo benaderen als een kaasschotel: die smaakt extra lekker als je varieert in zowel smaak als textuur. Kies bijvoorbeeld voor een mooi stuk kip, een selectie varkensworstjes, een stuk gerijpt rundsvlees en een brochette. De verschillende smaken en texturen zorgen voor een feest in het bord. Probeer tevens te variëren in kleuren, want het oog wilt ook wat!  

5. Maak een feest van je groentegerechten 

Bij een barbecue denken we meestal direct aan vlees. Maar ook groenten kunnen echt feestelijk zijn op de barbecue. In het verlengde van bovenstaande tip zorg je best ook voor een mooie variatie van groentebereidingen. Hieronder geven we je graag enkele recepten mee die gegarandeerd een hit zullen zijn op jouw grill deze zomer:

6. Wees zuinig met hapjes

Een gevaar bij een leuke barbecue kan zijn dat je vooraf reeds te veel wilt laten zien wat je in je (keuken)mars hebt. Dat kan bij een barbecue echter een minder goed idee zijn: gezien je hoofdgerecht (de barbecue zelf) meestal nogal zwaar is, voorzie je best niet al te veel of te zware hapjes. Denk aan lichte visamuses, originele groentebereidingen, of een koud soepje. Inspiratie nodig? Met onderstaande receptentips kan je direct aan de slag:

7. Creëer verrassende sauzen 

Naast het vlees, de groenten en de hapjes, kan je ook met je sauzen verrassend uit de hoek komen. Want geef toe, wat is een goede barbecue zonder fantastische sauzen? Wij helpen je ook op dit vlak graag op weg: 

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...

s