Bakken met bessen: 7 nuttige tips (en overheerlijke recepten)

In onze bakmaand april brengen we op de njam!-blog inspiratie rond lekker bakken. In dit artikel brengen we bakken en bessen samen. Want sappige besjes brengen in tal van bakrecepten zowel smaak als textuur. Wij geven je daarom graag 7 nuttige tips met bijhorende overheerlijke recepten rond bakken met bessen. 

1. Gebruik bij voorkeur verse bessen

Wanneer je bessen gebruikt bij het bakken, zijn verse, rijpe exemplaren het lekkerst. Dat komt omdat ze een meer uitgesproken smaak hebben en een knapperige textuur. In sommige recepten, zoals deze clafoutis met bramen en blauwe bessen, is die textuur essentieel. Wanneer je bessen gebruikt voor de afwerking van je bakbereidingen, gebruik je best ook verse bessen. Diepvriesbessen kan je echter gebruiken wanneer de bessen bereid moeten worden (zoals gemixt of geplet). In dit recept van pancakes met blauwe bessen en bramen kan je bijvoorbeeld prima diepvriesexemplaren gebruiken. Maar ook in deze vegan bessenvlaai kan je werken met diepvriesbessen. Gedroogde bessen kan je ook gebruiken, maar deze week je dan best eerst in water voor het bakken.

2. Verdeel de bessen gelijkmatig in het beslag of de bakvorm

Wanneer je bessen in bijvoorbeeld taarten, cakes of cupcakes verwerkt, is het belangrijk om ze gelijkmatig te verdelen in het beslag of de bakvorm. Niet alleen zal de smaak zo beter zijn, ook de textuur heeft er baat bij. Indien er immers teveel bessen in een bepaald stuk aanwezig zijn, zal dit deel veel te vochtig worden. Zeker in een recept dat al vrij smeuïg is, zoals deze cheesecake met blauwe bessen, moet je zorgen voor een goede gelijkmatige verdeling van de bessen. 

3. Stuur met bessen de zuurtegraad van je recept bij

Met bessen kan je prima de zuurtegraad van gerechten bijsturen. Maak je een recept met heel veel suiker of andere zoete ingrediënten? Kies dan voor een iets zuurder besje om het zoete te balanceren. Deze muffins met blauwe bessen zijn hier een goed voorbeeld van: het basisdeeg is door de chocolade en de suiker vrij zoet, de blauwe bessen en de frambozen brengen zure toetsen en dus balans.

4. Combineer verschillende soorten bessen

Je hoeft je bij het bakken met bessen heus niet te beperken tot een soort bes per recept. Het kan zelfs een grote meerwaarde zijn om door het gebruik van verschillende soorten bessen een verrassende smaak te creëren. In deze Finse ovenpannenkoek “pannukakku” worden bijvoorbeeld zowel blauwe bessen, frambozen als aalbessen gebruikt. 

5. Gebruik bessen in bakrecepten die vochtigheid nodig hebben

Het gebruik van bessen in bakrecepten is een prima techniek om het baksel van vochtigheid te voorzien. Een vaak voorkomend probleem bij bakken is immers dat het eindresultaat wat droog kan zijn. Het toevoegen van bessen kan dit voorkomen. Let er wel goed voor op dat je baksel niet te vochtig wordt en gebruik daarom niet al te veel bessen. Een goed voorbeeld is dit recept van volkoren scones met blauwe bessen. Een scone kan immers snel nogal droog worden, maar de blauwe bessen zorgen in dit recept voor extra vochtigheid (en smaak).

6. Gebruik bakpapier of vetstof wanneer je met bessen bakt

Omdat bessen extra vochtigheid in je bakrecept brengen, kan dit daarom gemakkelijker plakkerig worden. Het is daarom belangrijk om bakpapier of vetstof in je bakvorm aan te brengen. Daardoor zal je jouw bakcreatie gemakkelijker uit de vorm kunnen halen. In dit recept van Dutch baby met blauwe bessen wordt de pan bijvoorbeeld ingevet met een klontje boter.  

7. Werk af met verse bessen

Klaar met bakken met bessen? Prima! Zorg dan voor een extra feestelijk (en smaakvol) element en werk je creatie af met verse bessen. Dat komt zowel textuur als smaak ten goede én het maakt jouw baksel een feest voor het oog. Dat hoeft trouwens niet altijd te zijn in recepten waarin je bessen in het gebak zelf verwerkt. Ook bereidingen zonder bessen in het beslag kan je immers met bessen afwerken. Een goed voorbeeld? Deze overheerlijke havermoutwafels!

Lees ook...