Vegan bessenvlaai

Uit het boek Het vegan bakboek
Foto: Heikki Verdurme ©

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Laat je smaakpapillen ontvlammen met deze vurige gerechten

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
40 gr amandelmeel
50 gr ruwe rietsuiker
0,5 tl bakpoeder
0,5 tl zout
40 gr appelmoes
160 gr ijskoude plantaardige boter
200 gr zijdentofu
200 gr vegan roomkaas
120 ml agavesiroop
0,5 tl zout
20 gr maïzena
100 gr rode bessen (vers of diepvries)

Bereiden:

Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet de taartvorm in met boter en bestuif ook met bloem, tik de overtollige bloem af.

Meng de droge ingrediënten voor de bodem van de taart. Doe de bloem, het amandelmeel, de suiker, het bakpoeder en het zout in de grote mengkom en meng met een garde. Voeg hier de appelmoes en de koude boter aan toe door ze met de pastrycutter door de droge ingrediënten te ‘hakken’. Heb je geen pastrycutter gebruik dan twee vorken. De boter mag nog de grootte hebben van kleine erwtjes. Werk snel zodat de boter koud blijft. Maak een bol van het deeg en pak die strak in in huishoudfolie. Laat rusten in de koelkast.

Maak hierna de vulling door de zijden tofu,de roomkaas, de agave, het citroensap en -rasp, en het zout in de blender te mixen. Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm. Het deeg is te plakkerig om uit te rollen dus ik leg het rechtstreeks in de taartvorm met huishoudfolie aan de bovenkant en duw het aan met mijn handen. Zorg ervoor dat je een mooi boordje hebt van ongeveer 3 cm hoogte.

Zeef nu de maïzena over het vullingmengsel en roer goed met een garde. Giet de vulling uit over de bodem en strijk mooi glad met en pannenlikker, verdeel hierover een mix aan besjes.

Bak minstens een uur in de voorverwarmde oven. De taart mag nog een beetje jiggly zijn in het midden, maar moet wel al redelijk vast zijn. Ben je bang dat de taart te donker wordt, dek ze dan af met aluminiumfolie zodat ze verder kan garen maar niet te donker wordt. Laat de taart volledig afkoelen en houd ze bij voorkeur in de vorm. Serveer en bewaar op kamertemperatuur (dek af met huishoudfolie eens de taart volledig is afgekoeld).

Inspiratie & blog