Back to School: 10 verrassend lekkere broodjes

Het schooljaar is officieel terug gestart. Dat betekent voor velen ook terug de start van een drukkere periode. Het dagelijks rondrijden van en naar school, de opvang, het huiswerk en natuurlijk het klaarmaken van het dagelijkse menu. Met het njam!-programma Het Weekmenu helpen de njam!-chefs je graag op weg met de voorbereidingen van een lekker en gemakkelijk weekmenu. Vandaag gaan we nog een stapje verder en leggen we ons toe op de lunch. En meer bepaald de broodjeslunch. Want hoe je het ook draait of keert, wij Belgen blijven fan van een lekker broodje voor de lunch. En dat hoeft echt niet elke dag een smos kaas en hesp te zijn! Wij zetten 10 verrassend lekkere broodjes op een rij.

1. “Bolleke” broodje met makreelmousse

Dit broodje is een van onze persoonlijke favorieten. Het combineert lekkere zoute, gerookte makreel, met smeuïge mascarpone, pittige mierikswortel en babyspinazie. Dat alles in een warm, krokant gebakken broodje. Heerlijk!

2. Ciabatta met inktvis

Verse vis op een broodje, dat zie je niet elke dag. En zeker geen inktvis. Njam!-chef Jan Buytaert belegt in dit recept een krokante ciabatta met verse inktvis, wat veldsla, enkele zongedroogde tomaatjes en gele pepertjes. Verrassend lekker.

3. Aziatisch broodje

Brood wordt in Azië niet echt veel gegeten. Enkel in Vietnam vind je geregeld de “gevulde broodjes” zoals wij ze hier kennen. De vulling bestaat daar vaak uit vlees, aangevuld met typisch Aziatische ingrediënten zoals soja en koriander. Met dit Aziatisch sesambroodje gevuld met kalkoen, soja, koriander en currypasta, krijg je alvast een voorsmaakje.

4. Ziltig broodje ei met zeekraal

Wat een verrassend creatief broodje! Ei krijgt het gezelschap van zeekraal, ui, sla en peterselie, overgoten met een dressing van mierikswortel, balsamico, sojaroom en honing. Dat alles top een krokante ciabatta en je krijgt een broodje waarmee je zelfs de meest veeleisende fijnproevers verrast.

5. Broodje met ham, peer, Cambozola en luzerne

Een eenvoudig en heerlijk broodje. Beleg een bruin meergranenbroodje met goede ham, schijfjes peer, cambozola kaas en luzerne. Naar smaak kan je ook nog wat stroop of honing toevoegen om de smaak van de kaas wat te balanceren.

6. Broodje tonijn met Griekse yoghurt en zongedroogde tomaatjes

Een variant op een klassieker: het broodje tonijnsla. Ook tonijnsla is eigenlijk veel lekkerder als je ze zelf maakt. Daarvoor meng je tonijn uit blik met kruiden, citroensap, mayonaise, yoghurt en stukjes zongedroogde tomaten. De tonijnsla verdeel je nadien over de broodjes en werk je af met een laagje Griekse yoghurt en lente-uitjes.

7. Auberginebroodje

Een broodje zonder brood? Het kan! In dit auberginebroodje vormen twee dikke sneden gebakken aubergine het broodje. Ze worden gevuld met mozzarella, raketsla, tomaat en basilicum. Een heerlijk en gezond vegetarisch broodje.

8. Panini met kip, dragon en cheddar

Een panini mocht in dit lijstje niet ontbreken. Door hun zalig krokante textuur gecombineerd met een vaak smeuïge vulling zijn deze gegrilde broodjes meer dan terecht een van de populairste broodjessoorten. In deze panini combineren we kip met dragon voor de kruidige toets en cheddar als smeuïge topping.

9. Broodje kip-curry DIY

Een echte klassieker, dat broodje kip-curry. De meeste mensen kopen hun kip-curry in potjes in de supermarkt, maar zelfgemaakte kip-curry is nog een stuk lekkerder. En helemaal niet zo moeilijk te maken. In dit recept ontdek je hoe je zelf je eigen kip-curry maakt en leer je hoe je het perfecte broodje kip-curry creëert.

10. Panini à l’escargot

Een recept van njam!-chef Dominique Persoone voor de echte culinaire liefhebbers. In deze panini komt een laagje peterseliemousse met look, een duxelle van champignons en een laagje wijngaardslakken. Délicieux!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...