Aan de stoof: 10 heerlijke stoofpotjes

Koude avonden, warme stoofpotjes! We hebben het eerder al gezegd: een voordeel van de koudere winterdagen zijn de gezellige hartverwarmende wintergerechten. Stoofpotjes zijn daar het schoolvoorbeeld van. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, zorgen voor een heerlijke geur tijdens het stoven en smaken dubbel zo goed op een koude avond. Een stoofpot is eigenlijk een combinatie van vaste ingrediënten (vlees, vis, groenten, …) die in een fond of saus worden gekookt. Het gerecht wordt geserveerd in de uitgekookte jus of saus. Meestal wordt een stoofpotje op lage temperatuur gegaard om zo de maximale smaak uit de ingrediënten te trekken. Zo verkrijg je een heerlijke mix van verwarmende smaken. De njam!-redactie zocht voor jou 10 heerlijke stoofpotjes uit op basis van vlees, gevogelte, vis en groenten.  

Vlees

  • Runderstoofpotje met chili en rum. Een pittig stoofpotje voor de durvers. Stoofvlees wordt in dit gerecht beetgaar gestoofd samen met en kruidige bouillon met daarin sambal oelek en rum. Als je het hier niet warm van krijgt, weten we het ook niet meer.
  • Maïsstoofpotje met chorizo. Maïs en chorizo: a match made in heaven! Het zoete van de maïs past dan ook uitstekend bij het pikante van de chorizo. In dit stoofpotje krijgen ze het gezelschap van krielaardappeltjes, tomaten en ui. Look en chilipeper zorgen voor wat extra pit. 

Vis

  • Stoofpotje van spelt en roodbaarsfilet. In dit stoofpotje zorgen dille, saffraan, marjolein en look voor de kruiding en spelt voor de textuur. Roodbaarsfilet in een getomateerde saus maakt het geheel af.  
  • Stoofpotje van kreeft met witloof en pastis. Dit stoofpotje is een van onze lievelingsgerechten voor wanneer het net iets meer mag zijn. Kreeftenfond en room vormen de basis, de kreeft zorgt voor de feestelijke toets en de pastis bindt met die typische anijssmaak het geheel tot een magisch gerecht.
  • Stoofpotje van witvis met sinaasappel. Witte vis en sinaasappel: een niet zo voor de hand liggende combinatie, maar oh zo lekker. Aardappelen, courgette en broccoli zorgen voor het maagvullende; visbouillon, witte wijn en sinaasappel voor de begeleidende saus. 

Gevogelte

  • Vindaloo van kippenvleugeltjes en aardappelen. Vindaloo is een Indisch currygerecht afkomst uit de regio rond Goa. In dit recept van Jan Buytaert worden kippenvleugeltjes gemarineerd in een Vindaloo pasta en nadien gestoofd met aardappelen, uien, look en andere smaakmakers. Heerlijk!
  • Stoofpotje van kip met limoncello. Een eenvoudig en verrassend lekker stoofpotje met een zurige toets. Aardappelen, kip en ui worden gestoofd in een kippenbouillon met limoncello en afgewerkt met gegrilde venkel.

Groenten (veggie)

  • Shakshuka met zoete aardappel. In dit Oosters geïnspireerd stoofpotje laten we ui, look, paprika, tomaten en zoete aardappelen samen sudderen met harissa, komijn en suiker. Heerlijk met een stukje pitabrood!
  • Ragout van quorn. Een lekker vegetarisch gerecht met eekhoorntjesbrood, verse kruiden en groentebouillon. Quorn geeft body aan het gerecht en dient als vleesvervanger.
  • Curry met groene boontjes en gember. Pittig, gezond, en verwarmend. Deze curry met groene boontjes is Indisch geïnspireerd en wordt op smaak gebracht met komijn, koriander en citroen. Een heerlijk gerecht dat eigenlijk altijd lekker is, maar net dat tikkeltje meer in de winter.

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...