8 tips voor ‘snelle’ vegetarische ontbijten voor drukke ochtenden

Voedzaam ontbijten is een garantie voor een goede start van de dag. Ook voor vegetariërs biedt het ontbijt de mogelijkheid om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en zo de batterijen voor de dag op te laden. Daarbij is een goede combinatie van essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen maar ook eiwitten van groot belang. Zo wordt de optimale werking van de spijsvertering bevorderd en het energieniveau op pijl gezet. Vaak is het echter tijdens de ochtendrush moeilijk om voldoende tijd te voorzien om een voedzaam - en vegetarisch - ontbijt te bereiden. Vele natuurlijke producten vragen immers wat meer tijd dan “vettige” ingrediënten. In dit artikel geven we je 8 tips om snel een heerlijk, voedzaam vegetarisch ontbijt op tafel te toveren.

1. Doe aan vegetarische meal prepping

Meal-prepping, of het vooraf bereiden van maaltijden voor een langere periode, is ook geschikt voor vegetariërs. Door het bereiden en verwerken van grotere hoeveelheden groenten of fruit, zal je niet alleen tijdens de drukke ochtenden tijd winnen, je zal ook geld uitsparen. Zo kan je deze vegetarische ontbijtmuffins met groenten en abrikoos perfect op voorhand maken en er de hele week van genieten. Of maak in het weekend een toren van deze lekkere vegan pannenkoeken, die je vervolgens op drukke weekochtenden enkel nog moet vullen.

2. Zorg steeds voor een arsenaal aan pre-made toppings

Toppings zorgen in de vegetarische keuken voor zowel smaak, textuur als voedzaamheid. Ze vragen enkel vaak nogal wat tijd om te bereiden. De oplossing? Zorg dat je er altijd een arsenaal van in huis hebt. Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan deze superzadenmix, een pindakaasgranola, of een vegan crumble. Daarnaast zijn gehakte noten, verschillende soorten zaden, gedroogd fruit en kokosvlokken ook altijd handig om in huis te hebben.

3. Kies ’s morgens voor fruitsoorten die snel te bereiden zijn

Als vegetariër is het voor de hand liggend dat je ’s ochtends fruit integreert in je ontbijt. Maar fruit bereiden (bv. snijden) kan ’s morgens nogal tijdrovend zijn. Kies daarom voor fruitsoorten die je snel kan consumeren en die bovendien zeer voedzaam zijn. Bananen, bessen en appels liggen daarbij voor de hand gezien je deze onmiddellijk kan consumeren. Extra tip: je kan met verschillende van deze ingrediënten ook prima food preppen. Probeer bijvoorbeeld eens deze super voedzame bananenrepen

4. Zet minstens 3 keer per week havermout op het ontbijtmenu

Havermout is een fantastisch ingrediënt voor een snel en voedzaam ontbijt. Je kan havermout immers in enkele minuten bereiden in de microgolf. Bovendien is havermout supergezond, budgetvriendelijk en combineerbaar met tal van andere ontbijtingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens deze havermoutpap met banaan en kokos.

5. Gebruik restjes van de dag voordien 

Een zeer eenvoudig toe te passen tip om snel te kunnen ontbijten, is het gebruiken van restjes van de dag voordien. Heb je bijvoorbeeld asperges, kaas of tofu over, verwerk deze dan in een heerlijke omelet ’s morgen. Alles samen in de pan en klaar in een handomdraai! 

6. Maak smoothies op voorhand 

Een smoothie kan binnen een vegetarische voedingsstijl dienen als volledig ontbijt of belangrijk onderdeel ervan. Je kan er immers zowel fruit, groenten als eiwitten in verwerken. Je kan smoothies bovendien perfect op voorhand bereiden en er nadien enkele dagen van genieten. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dit zijn enkele van onze favorieten: kokos-braambes smoothie, guave-ananas smoothie, en banaan-cashew smoothie.

7. Maak “yoghurt parfaits”

Een yoghurt-parfait is een heerlijke ontbijtbereiding die bestaat uit laagjes met yoghurt en bijvoorbeeld granola, noten, zaden en fruit. In dit recept ontdek je bijvoorbeeld hoe je een granola parfait maakt. Wanneer je de yoghurt parfaits in goed afsluitbare potjes bewaard, kan je ze de dag voordien reeds maken en bespaar je ’s morgens veel tijd.

8. Kies snelle maar overheerlijke ontbijtrecepten op de njam!-website

De njam!-website staat voor iedereen en voor elk doel ter beschikking. Ook voor vegetariërs op zoek naar snelle ontbijten voor drukke ochtenden. Daarvoor surf je naar de njam!-website en klik je rechtsboven in de zoekbalk. Vervolgens krijg je links een menu te zien waar je ‘ontbijt’ (bij de rubriek ‘gerecht’) en ‘vegetarisch’ (bij de rubriek ‘categorie’) kan aanklikken. Zo krijg je in een handomdraai alle vegetarische ontbijtrecepten te zien. You’re welcome 😊!

Lees ook...