7 originele en lekkere “soep-toppings”

Soepen zijn lekker, gezond en gemakkelijk klaar te maken. Redenen genoeg dus om deze vloeibare heerlijkheid geregeld op het menu te zetten. Je kan daarbij je soep pimpen met heerlijke toppings. Die toppings zorgen niet alleen voor een aangename textuurafwisseling maar ook voor extra smaak en diepgang. Bovendien zien ze er fantastisch uit en maken ze jouw soep echt “af”. Wij zetten graag 7 originele en lekkere “soep-toppings” op een rijtje.

1. Croutons

De topping-der-toppings voor soepen zijn croutons. Heerlijk krokant gebakken broodstukjes passen uitstekend bij warme, smeuïge soepen. Toegegeven, het is niet de meest originele topping om mee te starten, maar ze kon toch niet in deze lijst ontbreken. Bovendien kan je door de kruiding van de croutons best origineel uit de hoek komen. Bak ze bijvoorbeeld eens in truffelolie of voeg net na het bakken currypoeder of komijn toe. Broodcroutons gaan prima samen met lichtzoete soepen, zoals deze zalvende pompoensoep met broodcroutons. Een originele vervanger voor croutons kunnen gebakken uitjes zijn.

2. Noten, pitten zaden

Noten, pitten en zaden zijn wat ons betreft een van de beste soep-toppings. Ze geven je soep een heerlijke textuur, zijn gezond en passen prima bij bijvoorbeeld groentesoepen. Veel Aziatische soepen worden afgewerkt met noten (en verse kruiden), zoals deze heerlijke ramen noedelsoep. Maar ook in deze Mexicaans geïnspireerde maïssoep met crème van avocado vormen geroosterde pitten samen met chili en koriander een heerlijk topping.

3. Crumble of granola

Hartige crumbles of granolas kunnen heerlijke toppings zijn voor vele soepen. Ze geven niet alleen een fantastische crunch, ook de smaak is vaak prima aan een soep te koppelen. Een crumble kan je van zowat alles maken, zoals bijvoorbeeld van gedroogd brood. In dit recept van pompoensoep met scampi en crumble van zuurdesembrood ontdek je een goed voorbeeld. Granola is een gebakken mengsel van granen, zaden en pitten. Door die aardse smaken werkt granola prima als topping voor soepen met “aardse” groenten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept van broccoli-preisoep met hartige granola.

4. Vlees

Een leuke (en voor de hand liggende) topping voor carnivoren: stukjes vlees. Met dat vlees kan je alle kanten op: je kan het krokant bakken (zoals in deze preisoep met krokant gebakken spekjes), rustig in de oven laten drogen, rauw gebruiken (zoals in deze tortellinisoep met pompoen en boerenham), of zelfs frituren. Het maakt je soep uiteraard wat vettiger, maar het zorgt wel voor veel smaak. Let daarom op dat je er niet te veel van gebruikt, want vlees kan de smaak van (groente)soepen snel overheersen.

5. Oliën 

De finishing touch – of liever, topping – van vele soepen op restaurant? Een gearomatiseerde olie. Deze oliën geven de soep immers een mooi kleuraccent, zorgen voor een aangenaam vettige textuur en creëren diepgang en binding van de smaken. Je kan vandaag in zowat elke supermarkt gearomatiseerde oliën kopen, maar je kan ze ook gemakkelijk zelf maken. Laat bijvoorbeeld eens chilipepers, knoflook of verse kruiden een uurtje trekken in warme (niet kokende) olijfolie. Nadien heb je reeds je eigen gearomatiseerde olie. Welke olie je bij welke soepen kan gebruiken, is eenvoudig. Denk gewoon na of de verse kruiden of specerijen “puur natuur” in je soep zouden passen. Is dat zo, dan zal het met olie ook lukken. Bij gearomatiseerde olie geldt net zoals bij vlees: gebruik er niet te veel van, want de smaak kan snel overheersen.

6. Kaas 

Kaas is een typische topping voor wintersoepen. Dat hoeft niet te verwonderen. De kaas zorgt immers voor een zwaardere en meer smaakvolle soep. Heerlijk verwarmend dus op de koude winteravonden. De bekendste soep met een kaas-topping is wellicht ajuinsoep, maar deze bloemkoolsoep met stilton is zonder meer ook het proberen waard.

7. Verse kruiden

Nog zo’n topping classic: verse kruiden. Ze worden zowat standaard geserveerd bij Aziatische soepen, maar ook bij onze Belgische soepen passen ze prima. Probeer bijvoorbeeld eens verse basilicum bij tomatensoep, fijngehakte bieslook bij courgettesoep, of muntblaadjes bij erwtensoep.

Smakelijk!

Lees ook...