10 vegetarische zomergerechten met een exotische twist

Wat een prachtige zomer dit jaar! De zon schijnt uitbundig, de temperaturen zijn exotisch en het sociale leven is na twee moeilijke jaren eindelijk helemaal terug. De barbecues worden dan ook naar hartenlust aangestoken, maar het kan natuurlijk niet elke dag (grill)feest zijn. Om de zware maaltijden te balanceren, en om jullie van gezonde inspiratie te voorzien, presenteren we vandaag 10 vegetarische zomergerechten met een exotische twist. Een gezonde vakantie in eigen land, beter wordt het niet!

1. Warme bulgursalade met aubergine en curry-yoghurtdressing

Deze salade van bulgur is een prima hoofdgerecht waarmee je een instant vakantiegevoel op tafel brengt. Look, verse kruiden en een hele reeks specerijen zorgen voor de exotische twist. Yoghurt, tomaatjes, granaatappelpitjes en citroen geven het gerecht dan weer voldoende frisheid.

2. Sushisandwich

Een sandwich van sushi, say what? Inderdaad, deze originele bereiding brengt de Japanse keuken in de vorm van een sandwich in het bord. Sushirijst en tempé vormen daarbij de basis, avocado en gepekelde gember zorgen voor de frisse en pittige toetsen.

3. Groentecurry


Een pittige curry doet ons steevast wegdromen naar exotische bestemmingen. Het beste nieuws? Je kan zo’n curry ook thuis bereiden – en dat kan bovendien perfect vegetarisch! In dit recept worden pompoen, broccoli, venkel, linzen en uien als basis gebruikt. Ze worden gegaard in een heerlijke curry met onder meer kokosmelk en rode peper.

4. Orzo met geroosterde tomaten en halloumi

Dit recept is gemakkelijk te bereiden en een heerlijk voorbeeld van de keuken uit het Midden-Oosten. Daarvoor zijn de orzo, geroosterde tomaten en halloumi verantwoordelijk, maar ook de pesto van basilicum zorgt voor een echt vakantiegevoel.

5. Gelakte aubergine met miso

Dit recept is zeer gemakkelijk te bereiden met slechts 7 ingrediënten. De smaak is echter onovertroffen. Door het gebruik van miso krijgt de aubergine zowel hartige, zoete, umami als licht bittere toetsen. Heerlijk als voorgerecht of als vleesvervangend bijgerecht.

6. Fattoush salade

Deze Fattoush salade doet je wegdromen naar de warme nachten in Beirut. Een heerlijke diversiteit aan groentjes krijgt gezelschap van een typisch Midden-Oosterse sumak-dressing. Superlekker én supergezond.

7. Noedels met kokos-zoete aardappelsaus en broccolini

Een noedelgerechtje mocht in deze exotische lijst van vegetarische gerechten natuurlijk niet ontbreken. In dit gerecht worden de noedels gecombineerd met een zeer originele saus van kokosroom, zoete aardappelen en kruiden.

8. Gevulde Mexicaanse zoete aardappel

Voor het volgende gerecht vliegen we (in het bord) naar Mexico. Daarvoor nemen we een mooie zoete aardappel, vullen we deze met een Mexicaans geïnspireerde salsa met onder meer avocado en limoen, en klaar is kees. ¡Sabroso!

9. Bloemkool shoarma

Met deze shoarma van bloemkool zal je zelfs de meest veeleisende vleeseters verbazen. De bloemkool wordt gegaard in boter aangemaakt met knoflook. Nadien verdwijnt ze in een shoarmabroodje samen met heel wat knapperige groenten en cashewnoten. Overheerlijk.

10. Gevuld Turks brood

Het laatste receptje van dit artikel is terug geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten. Dat mag niet verbazen, want daar kan je echt voortreffelijk vegetarisch eten. Dit gevuld Turks brood is daar een prima voorbeeld van. Het platte brood wordt gevuld met een kruidig mengsel van spinazie, feta, hazelnoten en kruiden. Njam!

Sven van de njam!-redactie. 

Lees ook...