Parijse champignon met opgevulde penne en rucola

Een recept van Peter Goossens

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
150 g mascarpone
8 blaadjes basilicum, fijngesneden
20 cl room
80 g pecorino
peper
450 g Parijse champignons
klontje boter
150 g rucola, fijngesneden
2 el geroosterde pijnboompitten, gehakt
1 el zwarte olijfjes uit Nice, gehalveerd
peper
rauwe schijfjes van 4 champignons
12-tal blaadjes rucola
eventueel: poeder van gedroogde, gebakken champignons

Bereiden:

Maak de opgevulde penne:

Kook de penne in ruim gezouten water (volgens de instructies op de verpakking) tot hij beetgaar is. Giet af en laat afkoelen. Dep de pasta eventjes droog en meng met een klein scheutje olijfolie. Meng de mascarpone met de fijngesneden gekonfijte tomaten, fijngesneden basilicum, peper en zout. Vul hiermee de penne op tot alle vulling is weggewerkt. Strijk de zijkanten van de penne mooi glad af. Leg de penne naast elkaar op een vel bakpapier. Kook de room in tot hij redelijk dik is. Voeg er de geraspte pecorino aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 °C. Overgiet de penne met de room. Warm ze een achttal minuten op in de warme oven tot ze warm zijn. Zet de oven op grillstand en gratineer ze daarna tot ze een mooie bruine kleur hebben.

Maak de mengeling van rucola en Parijse champignons:

Snijd de Parijse champignons fijn en bak ze goed aan in een klontje boter. Kruid ze met peper en zout. Voeg de tomaatblokjes, de fijngesneden rucola, de gehakte pijnboompitten, de gekonfijte tomaat, de gehalveerde zwarte olijven, peper en zout toe.

Serveren:

Verdeel de penne in balkvorm op de borden en schik er de mengeling langs. Werk af met enkele rauwe schijfjes champignon, blaadjes rucola en optioneel poeder van gedroogde, gebakken champignons.

Uit het boek "Passie voor Product: België"

Elke ochtend worden er bij Peter Goossens in zijn Hof van Cleve superverse grondstoffen van ongelooflijke kwaliteit geleverd. Meestal zijn het producten van lokale boeren, kwekers en vissers. Met hen volgt hij de seizoenen en creëert hij de lekkere en verfijnde gerechten waarmee zijn restaurant tot de wereldtop behoort.

In dit boek brengt hij een ode aan zijn favoriete en meesterlijke producten uit ons land en aan de mensen die elke dag voor deze culinaire rijkdom zorgen. Een aantal van deze producten is zelfs zo uniek dat je ze nergens anders ter wereld vindt. Bij elk product creëerde hij twee recepten die elke thuiskok kan maken.

Die recepten lijken ingewikkeld, maar dat is slechts schijn. Ze hebben een duidelijke receptuur, die in aparte bereidingen is onderverdeeld. Elk onderdeel wordt grondig uitgelegd en is meermalen getest, zodat het foutloos bereid kan worden. Door het recept op die manier onder te verdelen kun je het ook naar je hand zetten. Of je combineert enkele onderdelen tot je eigen unieke gerecht of je maakt het volledig zoals Peter Goossens het hier voorstelt. Zo kook je op driesterrenniveau, maar zonder dat het je bloed, zweet en tranen kost. Je zult verrast zijn door het resultaat.

Naast de meer dan 30 recepten vind je ook een illustratieve foto van een signatuurgerecht van Hof van Cleve. Alleen de onderdelen van dit gerecht zijn vermeld, maar geen receptuur. Dit driesterrengerecht dient als inspiratie voor de meer gevorderde thuiskok om ermee aan de slag te gaan!

  • Titel: Passie voor Product: België
  • Uitvoering: Hard cover
  • Afmetingen: 197 x 229
  • ISBN: 978-90-5916-838-1
  • Pagina's: 228
  • Fotografie: Bart Van Leuven & Piet de Kersgieter
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Passie voor Product: België

Inspiratie & blog