Echte Franse baguette

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Bakken

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Klaar voor een culinaire smaakexplosie?

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
110 g bloem
110 g water
1 g gist
625 g bloem
375 g water
7 g verse gist
20 g zout

Voorbereiden:

Meng alle ingrediënten voor het moederdeeg, dek af met plasticfolie en zet 3,5 u in de koelkast.

Bereiden:

Maak een kuiltje in de bloem en giet het moederdeeg erin. Doe het water en de gist erbij en meng met de hand door elkaar. Voeg als laatste het zout toe en kneed het deeg goed door. Rol tot een bolletje en dek af met een vochtige theedoek. Laat 90 minuten rusten op kamertemperatuur.

Klop de lucht uit het deeg en verdeel het in stukjes van 300g. Rol op tot bolletjes, bestuif met bloem en dek af met een vochtige theedoek. Laat 35 minuten rusten op kamertemperatuur.

Druk de lucht uit het deeg en rol uit tot stokbrood. Laat nogmaals 90 minuten rusten onder een vochtige theedoek.

Verwarm de stoomoven voor op 230°C en bak 20 minuten.

Tip:

Het stoomeffect kan je in een gewone oven zelf creëren door er enkele steentjes in te leggen die je overgiet met water.

Uit het boek "Bakken met Roger van Damme"

Verras je vrienden en huisgenoten met lekkere sandwiches, roomboter croissants of echt Frans stokbrood, met krakend verse koffiekoeken, eclairs of frangipanetaartjes waar zelfs een bakker jaloers op wordt. Bak je eigen vieruurtje met speculaaskoekjes, amandelkrullen, madeleintjes en rotsjes. Word de bakkampioen van je wijk met de chocoladetaart van Roger, oma’s appeltaart, een vederlichte kaastaart of aardbeienbavarois.

Met dit bakboek van Roger van Damme kan het gewoon niet meer mislukken. Alle recepten komen rechtstreeks uit het tv-programma ‘Bakken’ van njam! De instructies zijn helder en duidelijk en zowel geschikt voor de absolute leek als voor het geoefende bakwonder. Bij elk recept geeft Roger bovendien diverse tips voor een perfect resultaat.

Voor de recepten liet Roger zich inspireren door een meer dan 120 jaar oud receptenboekje van zijn overgrootvader Hubert. Die was de allereerste van een generatie bakkers in de familie van Damme. Voor dit boek selecteerde Roger van Damme meer dan 35 klassieke bereidingen van brood, taart en gebak. Ze zijn onderverdeeld in vijf bakmomenten: ontbijt, picknick, vieruurtje, feest en koekjes bakken. Roger zet ze naar zijn hand en geeft er zijn persoonlijke toets aan.

  • Titel: Bakken met Roger van Damme
  • Uitvoering: Hard Cover
  • ISBN: 978-90-5916799-5
  • Pagina's: 192
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Bakken met Roger van Damme

Inspiratie & blog