Vijf tips voor Apero Dips

Wij Belgen zijn echte aperitieffans. Je zou zelfs kunnen stellen dat een goed diner niet compleet is zonder een lekker hapje en een drankje vooraf. En bij die hapjes horen vaak ook dipsausjes. Want was is er lekkerder dan je groentjes, kaas, vlees of vis te dippen in een lekker sausje? De dip zorgt daarbij niet alleen voor een extra smaakdimensie, ook de textuur van je hapje verandert en krijgt een smeuïge of vettige toets. Dipsauzen hoeven trouwens niet altijd ongezond te zijn! Met groenteoverschotjes, noten en wat olie kom je al heel ver. Wij zetten vijf tips voor heerlijke apero dips op een rij.

1. Tips voor groentedips

Deze tip is tweedelig: enerzijds geven we je tips voor dips voor bij groenten, en anderzijds tips op basis van groenten. Voor dips die je bij groenten eet is het belangrijk dat je werkt met sterke smaken. Groenten op zich hebben immers zelf vaak wat minder smaak. Haal de kruidenmolen dus maar boven! Daarnaast bevatten groenten vaak al veel vocht waardoor je dipsaus best niet te liquide is. Oliën zijn daardoor minder geschikt voor groentedips (of toch als je ze als hoofdingrediënt gebruikt). Dips op basis van yoghurt, mayonaise en humus zijn dan weer wel geschikt. Een lekker pittige humus kan je trouwens gemakkelijk zelf maken met dit recept.

Met groenten kan je ook zelf dips maken. Groenteoverschotjes zijn hiervoor uitermate geschikt. Zo is deze auberginedip niet alleen gemakkelijk zelf te maken, maar ook heel lekker bij brood en crackers. De basis van groentedips is vaak eenvoudig: geprakte of geblende groentjes, olie of yoghurt, en een goede kruiding. Noten zijn overigens ook uitstekend te gebruiken binnen dit format. Met dit recept maak je bijvoorbeeld in een handomdraai een heerlijke pesto.

2. Tips voor vlees- of gevogeltedips

Als je vleesballetjes, andere stukjes vlees of gevogelte wilt gaan dippen, zijn er vele mogelijkheden. Vettigheid is bij deze ingrediënten een leuke meerwaarde en dips op basis van mayonaise liggen dan voor de hand. Vaak worden deze gecombineerd met chili of andere pittige kruiden. Probeer ook eens een sausje op basis van gesmolten cheddarkaas, aangelengd met room en afgekruid met look en chili. Heerlijk bij hapjes op basis van gehakt!

3. Tips voor visdips

Wil je een dipsaus maken voor vis, probeer dan eens een oliedipsaus. Deze gaan vaak uitstekend samen met vis. Denk daarbij aan een olie geïnfuseerd met chili of frisse groene kruiden. Ook dipsauzen met citrus gaan goed samen met vis. Voor schaal- en schelpdieren zijn sausjes met look en/of chili altijd voltreffers. Bij stukjes zalm is deze dressing met yoghurt en dille dan weer overheerlijk.

4. Bewaren

Verse dipsauzen zijn niet heel lang houdbaar, vaak maar 4 tot 5 dagen. Probeer ze sowieso in luchtdichte potten of weckpotten in de koelkast te bewaren. De sauzen op basis van olie gaan iets langer mee dan die op basis van groenten of zuivel. Verse mayonaises kan je wel tot 2-3 weken bewaren.

5. Recepten

Zoals steeds sluiten we het artikel graag af met enkele lekkere recepten:

 Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...