Aperodips met linzen, aubergine en paprika

Een recept van Chiara van Emrik
Foto: Roos Mestdagh ©

Simpel maar goed: ontdek de recepten!

Simpel maar goed: ontdek de heerlijke recepten!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 tl kappertjes
200 ml olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 laurierblaadjes
500 gr linzen
1 sjalotje, in hele fijne ringetjes
10 kerstomaatjes
1 tl oregano, vers of gedroogd
peper - zout
2 aubergines
4 sjalotjes, grof gesneden
1 teentje look, grof gesneden
200 ml olijfolie
10 kerstomaatjes
1 scheutje rode wijnazijn
1 tl oregano, vers of gedroogd
peper - zout
4 verse paprika's of geflambeerde uit bokaal
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teentje look, fijngesneden
100 ml olijfolie
100 gr manouri (Griekse kaas)

Bereiden:

Maak de linzenpuree:

Laat de kappertjes 1 nacht in water weken zodat ze niet te bitter smaken. Stoof de fijngesneden ui aan in olijfolie en blus met een scheutje water. Doe de laurierblaadjes erbij, breng aan de kook en voeg dan de linzen toe. Schuim de oppervlakte geregeld af. Als al het water opgenomen is, zouden de linzen zacht moeten zijn. Indien niet, voeg dan nog een beetje water toe en roer verder tot het opgenomen is. Haal de laurierblaadjes eruit en mix de linzen dan, samen met de geweekte kappertjes, tot een fijne puree. Kruid met peper en zout en laat de puree afkoelen. Snijd de kerstomaatjes in fijne partjes en leg ze bovenop de puree, samen met de fijne ringetjes sjalot en de oregano.

Tip: Rauwe sjalot kan soms stevig van smaak zijn, zeker naast zo’n zachte en subtiele crème. Om de sjalot iets zachter van smaak te maken, kan je hem even heel kort aanstoven in wat olijfolie.

Maak de auberginepuree:

Verwarm de oven voor op 200°C en zet de aubergines er gedurende 1 uurtje in. De schil zal zwart worden, maar die heb je niet nodig. Haal het vruchtvlees uit de aubergines en doe het in een kom. Stoof de grof gesneden sjalotjes en look aan in de olijfolie. Als ze gaar zijn, voeg je de kerstomaten toe. Blus met de rode wijnazijn. Doe alles bij het vruchtvlees van de aubergines en mix glad. Kruid met peper en zout. Werk af met een beetje oregano.

Maak de paprikapuree:

Schil of blaker de paprika’s en gebruik enkel het vruchtvlees. Daarom zijn geflambeerde paprika’s uit bokaal zo handig: weinig werk en lekker van smaak. Om zeker te zijn dat de smaak van het bokaalvocht weg is, moet je ze wel goed laten uitlekken en wat afspoelen onder de kraan! Stoof de sjalotjes en de look aan in de olijfolie en voeg ze, als ze glazig zijn, toe aan de paprika’s. Mix alles glad met de manouri tot je een fijne crème hebt.

Tip: Ben je toch niet gek van manouri, dan is een zacht geitenkaasje ook een goede vervanger!

Deze drie purees zijn heel fijn als hapje. Je kan ze ook gebruiken als een heerlijke dip bij een lekker stukje brood of getoaste pitabroodjes. Neem een plat rond brood, snijd het in vierkante blokjes en daarna nog eens overlangs door. Verhit een pan met olijfolie, peper en zout en bak de stukjes brood kort, tot ze een krokante binnenkant krijgen.

Uit het boek "Heerlijk Licht"

Onze charmante njam!-lady, Chiara van Emrik, gaat in Heerlijk Licht voor de gezonde en snelle keuken. 

Haar gerechtjes – van een healthy burger, over een frisse quinoasalade tot een verrassend koud pastagerechtje – zijn in minder dan 30 minuten klaar. Ideaal voor culinaire verwenners met een drukke agenda! Chiara vertrekt bovendien van gekende gerechten, maar brengt ze op smaak met haar persoonlijke formule.

Lees meer over Heerlijk Licht

Inspiratie & blog