Thailand in de keuken: de lekkerste Thaise recepten

De Thaise keuken is populairder dan ooit. Niet alleen zien we in zowat elke stad en elk dorp een fijn Thais (afhaal)restaurant, ook in de Belgische keukens wordt er meer en meer Thais gekookt. Wist je trouwens dat njam!-chef Roger van Damme een grote fan is van de Thaise keuken? In zijn restaurant Het Gebaar heeft hij daarom vaak een Thais geïnspireerd gerecht op de kaart staan. Thaise gerechten zijn bovendien vaak gezond omdat ze veel groenten en kraakverse ingrediënten bevatten. Binnen onze “gezonde maartmaand” zetten we daarom de lekkerste Thaise recepten van de njam!-website op een rij. 

1. Thais soepje met visballetjes

Thaise soepen behoren tot de lekkerste Thaise gerechten. Dat komt door het gebruik van krachtige smaakmakers zoals chilipeper, gember, citroengras, de blaadjes van de kafir limoen en kokosmelk. De combinatie van zoete, zoute, pikante en bittere smaken – eigenlijk hét kenmerk van de Thaise keuken - zorgt ervoor dat deze soepjes een echte smaaksensatie zijn. Dit recept van een Thais soepje met visballetjes is gezond, gemakkelijk te maken en overheerlijk.

2. Pomelosalade

Ook de salades uit de Thaise keuken zijn legendarisch. De verse kruiden geven deze gerechten spanning en reliëf en de vaak originele ingrediënten een exotische twist. Een van onze favorieten is de pomelosalade. In deze gezonde bereiding met pomelo zorgen pindanoten, kokosschilfers en uitjes voor een fijne textuur, en een dressing met vissaus, chilipasta, tamarindepasta en palmsuiker voor de typische, Thaise smaak. 

3. Curry met kippenballetjes en paksoi

Een echte Thaise curry mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. In Thailand vind je deze lekkernij op zowat elke straathoek. Door de combinatie van de typisch Thaise smaakmakers zoals gember, look en chilipeper met de kokosmelk hebben de Thaise curries en heel eigen karakter. Dit recept met zelfgemaakte kippenballetjes en paksoi is daar een goed voorbeeld van.

4. Thaise krabkoekjes

Een heerlijk Thais hapje dat we in België niet zo vaak zien, is het Thaise krabkoekje. Krabvlees wordt daarvoor gemengd met Thaise kruiden en panko. Dat deeg wordt na het opstijven in koekjesvorm gesneden en gebakken in de pan. Heerlijk met een fris dipsausje van yoghurt met limoengras en limoen.

5. Thaise kipsalade met een pittige dressing 

Een tweede salade in deze lijst wordt voornamelijk gemaakt met mango, paprika, sojascheuten en witte kool en snijbonen. De dressing is op en top Thais, met limoenblad, look, chilipeper en limoengras. Gebakken kip geeft extra volume en een hartig accent. 

6. Thaise viscurry met kurkumarijst

Deze Thaise curry heeft een prachtige, gele kleur en wordt geserveerd met gezonde, gestoomde vis. Ook de rijst wordt door het gebruik van kurkuma geel gekleurd. Deze wordt geserveerd met fijngehakte Thaise basilicum en chilipepers om zo van het gerecht een echt Thais eetfestijn te maken.

7. Kippensoep met Thaise kruiden en kokosmelk

Kippensoep, wie is daar nu niet gek van? Wij hebben goed nieuws, want dit recept zou wel eens je nieuwe favoriet kunnen worden. Deze Tom kha kai – of kippensoep met kokosmelk – is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Kippenbouillon en kokosmelk vormen samen de basis, smaakophitsers zoals galanga, citroengras, chilipeper, limoenblaadjes, vissaus en suiker geven de soep het Thaise karakter. Afwerken met blokjes sappige kip, verse koriander, citroengras en fijngehakte chilipeper, en genieten maar.

8. Pad Thai

Een klassieker uit de Thaise keuken: Pad Thai. In een echte Pad Thai worden rijstnoedels gebakken en gemengd met ei. Vervolgens krijgt dat mengsel gezelschap van kip (of andere ingrediënten) en een verrukkelijke saus op basis van vissaus, sriracha, tamarinde en suiker. De afwerking gebeurt met pindanootjes, krokante sojascheutjes en limoen.

9. Thai beef salade 

In deze Thaise rundersalade geeft njam!-chef Roger van Damme zijn eigen interpretatie aan de bekende Thaise klassieker. Daarvoor schroeit hij het rundvlees dicht op de barbecue en snijdt dat vervolgens in kleine plakjes. Die plakjes worden bedekt met een heerlijk kruidige, licht pittige salade van munt, basilicum, lente-ui, en een Thaise kruidenmix. Afwerken kan “in stijl” met een lepeltje Belgische kaviaar. 

Aroy (smakelijk)!

Lees ook...