Summer pasta: 9 originele pastatips voor de zomer

Zomer betekent zon, ontspanning en genieten van summerfood. Naast het grillplezier zijn ook lichte, frisse gerechten typerend voor de zomer. Want wat is er lekkerder dan een fris slaatje of lichte pasta op een warme dag? In dit artikel delen we negen originele pastatips die perfect passen bij de zomer.

Koude pastasalade met perziken

Koude pasta en perziken: klinkt op en top zomers, toch? Dit heerlijke recept is gemakkelijk te bereiden, gezond én prijsvriendelijk. De zoet-zout combinatie van spirelli volkorenpasta, pecorino, perziken en parmaham is onweerstaanbaar. Rozemarijn en tijm geven de finishing touch met een Mediterrane flair. Tip: ook heerlijk als bijgerecht bij een barbecue!

Pastasalade met tonijn, artisjok en kapperappeltjes

In deze pastasalade wordt penne als pasta gebruikt. Deze pastasoort heeft als voordeel dat ze stevig is van textuur en daardoor goed combineert met zachte ingrediënten. In dit gerecht zijn dat tonijn en artisjok. Kapperappeltjes geven een verrassende, lichtzure toets.

Koude orecchiette met tartaar van tonijn

Orecchiette pasta leent zich – zoals we verder in dit artikel nog zullen zien – uitstekend voor koude pastagerechten. In dit recept van njam!-chef en pastakoning Peppe Giacomazza wordt de “oortjespasta” gecombineerd met courgette, aubergine en tonijn. Zelfgemaakte groene pesto geeft het gerecht extra smaak en diepgang. Op en top Italiaans!

Frisse pastasalade met tahin, zongedroogde tomaat, dille en artisjok

Overheerlijk, deze frisse pastasalade met tahin, zongedroogde tomaat, dille en artisjok. Je hebt er wat meer ingrediënten en wat meer tijd voor nodig, maar het resultaat mag er zijn. Vooral de dressing met tahin geeft deze Mediterraans getinte pasta een onweerstaanbare smaak.

Zeevruchtenpasta met appelsien & tuinkruiden

Een van onze favorieten in deze lijst is de koude zeevruchtenpasta met appelsien en tuinkruiden. Deze pasta is verrassend gemakkelijk te bereiden en de ingrediënten (slechts vier en enkele kruiden) zijn helemaal niet duur. Toch is het een gerecht waarmee je deze zomer kunt uitpakken. Of je het nu serveert als voorgerecht of lichte lunch, dit is een gerechtje dat je ongetwijfeld nog vaak zult maken.

Farfalle met kip en yoghurtdressing

Farfalle, of vlinderpasta, is nog zo’n pastasoort die zich prima leent voor koude pastabereidingen. In dit gemakkelijk te maken recept wordt de pasta vergezeld van sappige kip, kerstomaatjes, Parmezaanse kaas en een lichte yoghurtdressing.


Orecchiette met citroenboter en sardientjes

Veel zomerser dan deze orecchiette met citroenboter en sardientjes wordt het niet. Deze pastabereiding kun je warm, lauw of koud serveren en combineert orecchiette met citroenboter, sardientjes, rucola, pistachenoten en kruiden. 

Pasta met ricotta & vijgen

Deze zomerse pasta smaakt het beste als je ze warm serveert, zodat de smaken van ricotta en vijgen optimaal tot hun recht komen. Spinazie voegt een milde, aardse toets toe, terwijl knoflook, citroen en nootmuskaat zorgen voor een verrassende kruiding.

Pastasalade niçoise à la Roger

Wanneer Roger van Damme een pastasalade bereidt, weet je dat het een uitermate lekker gerecht én een lust voor het oog zal zijn. Nochtans is deze pastasalade niçoise à la Roger helemaal niet moeilijk om te maken. Gezond, verrassend en smakelijk: dit is misschien wel dé ultieme pastasalade voor bij de barbecue!

Smakelijk!

Lees ook...