Spanish Summer - de 10 lekkerste Spaanse recepten en de fijnste Spaanse restaurants

De regenachtige Belgische zomerdagen vormen een vast onderdeel van het warmste seizoen van het jaar. Niets aan te doen, maar in de keuken kunnen we gelukkig wel elke dag de zon laten schijnen. Vandaag doen we dat binnen het thema “Spanish Summer”. Want naast de grote hoeveelheid zon is ook de Spaanse keuken voor velen een belangrijke reden om het land te bezoeken. Met onderstaande tips voor recepten én restaurants halen we met dit artikel Spanje naar België.

Recepten uit de Spaanse keuken

1. Groene gazpacho met amandelen 

We starten fris met deze heerlijke groene gazpacho met komkommer, groene druiven en amandelen. Het ideale voorgerecht voor jouw Spaans menu.

2. Paella met gamba’s en calamares 

Een echte paella mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. In dit gerecht wordt de bekende rijstschotel bereid met gamba's, garnalen, calamares, kippenbouten en varkensspiering. Het recept vraagt wat tijd, maar het resultaat is overheerlijk.

3. Patatas bravas met tomatensaus en aïoli 

Patatas bravas is een van de bekendste bereidingen uit de Spaanse tapaskeuken. De krokant gebakken aardappeltjes worden meestal geserveerd met twee heerlijke sauzen: een pittige tomatensaus en de typische knoflooksaus “aïoli”. 

4. Albondigas

Albondigas zijn de Spaanse gehaktballetjes. Ze krijgen gezelschap van een saus op basis van tomaten, look, paprika en peper. Heerlijk met een stukje stukbrood! 

5. Pan Catalan

Als we het dan toch over stokbrood hebben, kunnen we niet anders dan het enige echte “Pan Catalan” in deze lijst op te nemen. Dit gegrilde brood met look, tomaten en kruiden mag niet ontbreken op een echte Spaanse maaltijd.

6. Zelfgemaakte chorizo 

Chorizo is een van de bekendste charcuteriebereidingen uit Spanje. De worst wordt gemaakt van varkensvlees, spek, look en kruiden en is heerlijk pittig van smaak. Het beste nieuws? Met dit recept kan je de worst nu zelf thuis maken!

7. Spaanse aardappeltortilla 

Een andere klassieker uit de Spaanse keuken is de tortilla van aardappel. Zeer gemakkelijk te maken en een lekkere aanvulling bij zowat elke maaltijd. 

8. Zarzuela

Zarzuela is een soort vissoep met witte wijn, visbouillon en saffraan. Je kan er verschillende soorten vis en schaal- en schelpdieren voor gebruiken, en vaak wordt er ook wat vlees aan toegevoegd. Bij ons minder bekend dan paëlla, maar zeker even lekker!  

9. Sangria met aardbeien 

Als Spaanse dorstlesser mag een echte Sangria in deze lijst niet ontbreken. In dit recept van njam!-chef Roger van Damme wordt de sangria opgewerkt met cava en aardbeien. Overheerlijk!

10. Churros met chocoladesaus

Afsluiten doen we zoals het hoort met iets zoets. En wat voor iets! Churros zijn eigenlijk een soort van zoete, dikke frietjes gemaakt van deeg. Ze zijn een hit bij jong en oud en smaken overheerlijk met warme chocoladesaus. 

Enkele tips voor Spaanse restaurants in België

  • Hispania in Brussel: bij Hispania in Brussel kan je terecht voor een verfijnde interpretatie van de Spaanse keuken in een prachtig kader. Alle gerechten worden hier bereid met producten van de beste kwaliteit.
  • El Fuego in Hasselt : bij El Feugo in Hasselt kom je voor de traditionele Spaanse keuken, van tapas tot “Langostinos la brasa”. De rijstschotels zijn hier fantastisch. 
  • Tapabar in Antwerpen : ook Tapabar in Antwerpen staat gekend voor de traditionele Spaanse keuken en dan vooral de tapas. De menu’s zijn er altijd een goede keuze om de diversiteit van de Spaanse keuken te ontdekken. 

Lees ook...

s