Ovenheerlijk - 10 originele ovengerechten

Gerechten uit de oven hebben iets magisch. Niet alleen draagt de oven bij tot sfeer en gezelligheid, ovenschotels smaken ook altijd net dat tikkeltje beter. In ons nieuwe boek “Ovenheerlijk” verzamelden we meer dan 60 overheerlijke, of zijn het ovenheerlijke, recepten die perfect zijn voor elk moment van het jaar. Vandaag trekken we die lijn ook online door en presenteren we 10 ovenheerlijke gerechten van op de njam!-website. We delen deze – net als in het boek – op in verschillende categorieën van ontbijt tot diner. Krijg je niet genoeg van heerlijke gerechten uit de oven? Koop dan het njam! boek “Ovenheerlijk” via deze link.

1. Origineel ontbijt: knapperige tahinkoekjes 

Deze tahinkoekjes zijn heerlijk als ontbijt, maar eigenlijk kun je ze de hele dag door eten. Ze zijn snel en eenvoudig te maken in de oven, niet ongezond en vooral verslavend lekker.

2. Origineel ontbijt: Ontbijt croissant


Mag het wat hartiger zijn als ontbijt? Maak dan deze ontbijt-croissants. Vul croissants met eitjes, tomatenpulp en verse kruiden. Even afbakken in de oven en genieten maar!

3. Hemelse hapjes: Mexicaanse dip ring

Ook allerhande hapjes maak je gemakkelijk klaar in de oven. Deze Mexicaanse dip ring, bijvoorbeeld. Tortillawraps vul je met een kruidig kipmengsel, bestrooi je met kaas en bak je af in de oven. Serveer met een lekkere dipsaus en je waant je zo in Mexico.

4. Hemelse hapjes: Taartje van kerstomaat en tapenade van zwarte olijven

Met dit vegetarische hapje scoor je gegarandeerd. De taartjes maak je van bladerdeeg dat in de oven wordt gebakken. Daarna vul je ze met een zelfgemaakte tapenade van olijven en knoflook, en voeg je wat kerstomaatjes toe. Nog even afbakken in de oven, en ready to serve.

5. Heerlijke hoofdgerechten met vlees: Traybake met pompoen en worstjes

Een traybake is een van onze favoriete ovenrecepten. Je vult een bakplaat met lekkers, schuift die de oven in, en kunt na een goed halfuurtje al genieten van een volwaardige maaltijd. Deze traybake is een perfect voorbeeld van hoe je bijna alle ingrediënten kunt gebruiken. Krieltjes, butternutpompoen en worstjes worden samen gebakken tot een onweerstaanbaar gerecht.

6. Heerlijke (veggie) hoofdgerechten: Gnocchi met geroosterde pompoen, beurre noissette en salie

Als vegetarisch hoofdgerecht uit de oven kunnen we je deze geurige gnocchi met geroosterde pompoen, beurre noisette en salie van harte aanbevelen. Salie, knoflook, Parmezaanse kaas en chilipeper zorgen voor een fantastische kruiding; gnocchi en pompoen voor een heerlijke textuur.

7. Heerlijke hoofdgerechten met gevogelte: Kip piri piri met paprika en olijven

Kip uit de oven is altijd een voltreffer. In dit hoofdgerecht krijgt het gevogelte een pittige 'piri piri'-marinade mee. Het afbakken in de oven gebeurt samen met paprika en olijven. Voor liefhebbers van de pikante keuken!

8. Heerlijke hoofdgerechten met vis: Ovenschotel met zalm en krielaardappelen

Deze ovenschotel met zalm en krielaardappelen is perfect voor de koudere dagen. Winterse groenten zoals prei en courgette krijgen gezelschap van krielaardappelen, zalm, garnaaltjes en een romige saus. Dat is inderdaad net zo lekker als het klinkt!

9. Dolle desserts: Appelstrüdel 


Een leuke afsluiter voor deze lijst is appelstrüdel. Deze Oostenrijkse dessertklassieker is verrassend eenvoudig zelf te maken. Je bakt de appelstrüdel bruin en knapperig in de oven en geniet er het beste van als hij nog lauw is.

10. Dolle desserts: Crumble van granny smith met gember

Crumble is een klassieker als het gaat om desserts uit de oven. Deze variant met appel en gember is een van onze favorieten. Zoet, licht pittig en lekker knapperig: onweerstaanbaar. Bovendien is dit recept in nog geen halfuur klaar.


Lees ook...