Ontdek de Indiase keuken

Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Indiase keuken! 

Bestaat er één keuken met zo’n overvloed aan aromatische zaadjes, gedroogde pepers en geurige kruiden als de Indiase? Het valt te betwijfelen. India kan terecht de bakermat van de specerijen worden genoemd en dat resulteert in één van de rijkste keukens ter wereld. 

Een eerste kanttekening is alvast dat er in India amper van één keuken valt te spreken. Het land is groot in oppervlakte en daardoor laat de keuken zich beter omschrijven als een lappendeken van culinaire regio’s. Wat in het noorden van het land wordt gegeten, is vaak totaal anders dan wat je in het zuiden vindt en elke stad en regio heeft zijn eigen unieke keuken. De Indiase restaurants in België en Nederland serveren vaak slechts maar een fractie van wat er in India te vinden is. 

Hoekstenen van de Indiase keuken

Hoewel de Indiase keuken dus moeilijk over één kam te scheren valt, zijn er toch een aantal algemene hoekstenen te definiëren. Zo is de Indiase keuken over het algemeen ontzettend vega(n)-vriendelijk, voor een groot deel te verklaren door religieuze principes van geweldloosheid binnen het hindoeïsme (de meest wijdverspreide religie in India). Daarnaast is ook streetfood een constante in het hele land. Van pani puri tot samosa en bhel puri: het scala van Indiase streetfoodsnacks is jaloersmakend breed. 

Verder staat de Indiase keuken bekend om het combineren van verschillende smaken: Indiase gerechten zijn bijzonder gelaagd en brengen moeiteloos zoet, hartig, zuur en pittig samen. Een belangrijke rol wordt bovendien weggelegd voor brood: over het hele land zijn broodgerechten als naan, raita of chapati een belangrijk vehikel voor het opscheppen van sauzen. Een ander belangrijk element van de Indiase keuken is een veelheid aan kleine gerechtjes die standaard de tafel vullen. Chutneys, yoghurtsausjes en andere kleine kommetjes dienen vaak ter ondersteuning van hoofdgerechten als curry’s.

Bekende Indiase gerechten

Over curry gesproken: belangrijk om te weten is dat de Indiase keuken meer te bieden heeft dan dat. Niet dat bekende curry’s als korma (een milde curry met veel komijn en zwarte peper), tikka masala (kip in een romige rode saus) of vindaloo (de heetste!) niet authentiek zijn, integendeel. Dit soort curry’s zijn om ter lekkerst en zijn onlosmakelijk verbonden met de Indiase eetcultuur, maar er is ook nog veel meer. 

Biryani bijvoorbeeld: een bekend gerecht waarbij rijst en vlees op smaak gebracht worden met met warme smaakmakers als kardemom, kaneel, kruidnagel, komijn en saffraan. Of vada pav: een zacht wit broodje met een knapperig, kruidig aardappelburgertje. Qua drank kun je de Indiase eetcultuur niet kennen zonder lassi: een verfrissende yoghurtdrank waarvan de bekendste versie met mango is, maar waarvan ook versies met rozen, saffraan of banaan te vinden zijn. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Interessante Indiase ingrediënten

Zin om jezelf vaker toe te leggen op Indiaas koken? Ga op zoek naar Indiase winkels in jouw buurt (of navigeer naar een grotere Aziatische supermarkt). Handige ingrediënten om in huis te halen zijn:

  • Paratha: paratha is een soort boterige, hartige pannenkoek (vergelijkbaar met naan) die lekker is bij curry’s en vleesgerechten. Je koopt ze ingevroren en in amper 5 minuten verwarmen in een koekenpan kun je er al van genieten. Een perfect ingrediënt om standaard in je vriezer te hebben liggen!
  • Curryblaadjes: als je dan toch je diepvries gaat vullen, sla dan net zo goed een zakje curryblaadjes in. De blaadjes hebben een subtiele citrusachtige smaak en voorzien een veelheid aan Indiase gerechten van diepte en complexiteit. 
  • Paneer: paneer is witte kaas die qua textuur lijkt op feta. Qua smaak is paneer veel milder: minder zout en minder zuur. Paneer is het hoofdingrediënt van saag paneer (spinaziecurry) en doet het ook in heel wat andere gerechten goed.
  • Ghee: ghee is synoniem voor geklaarde boter en wordt in de Indiase keuken vaak als vetstof gebruikt. Kenmerkend voor ghee is een nootachtig aroma, volop toevoegend aan extra smaak. 
  • Chutney: in Indiase winkels kun je verschillende soorten chutney vinden: van mangochutney tot muntchutney en uienchutney. Zoek je favoriet uit en zet het mee op tafel als je Indiaas gekookt heb, de zoetheid die het toevoegt maakt je gerecht extra interessant. 
  • Tamarindepasta: tamarinde is een tropische vrucht die (onder meer) in India volop gebruikt wordt in de keuken. Zo is tamarindepasta een stroperige substantie met een zoetzuur aroma. Het is een veelgebruikt ingrediënt voor sauzen, chutneys en soepen, maar kan ook ingezet worden bij zoete gerechten. 

De lijst met Indiase ingrediënten is uiteraard nog veel langer, gelukkig ook met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt vindt. Sowieso zal je flink je voorraad aan specerijen, groenten en verse kruiden mogen aanvullen – maar daar zul je flink voor beloond worden. Bijvoorbeeld wanneer je deze palak paneer maakt! 

Lees ook...