Lekker van bij ons: Belgische aardappelen

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers met Lekkers van bij ons inspireren en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan een echte Belgische trots: aardappelen.

Belgische aardappelen, thuis in elke keuken

De aardappel is een gewas dat behoort tot de nachtschadefamilie, net zoals aubergine, tomaat en paprika. Het is een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld, na rijst, tarwe en maïs. Oorspronkelijk werden aardappelen geteeld in Zuid-Amerika, maar sinds de 16e eeuw verschoof de teelt naar Europa. De Engelsen namen ze mee uit de Caraïben, waar ze aardappelen ‘batata' noemden. Vandaar ook de Engelse naam potato, en het Vlaamse “patatten”. In sommige landen worden aardappelen gezien als groenten, maar in de meeste landen zijn het echte maaltijddragers en worden ze gecombineerd met groenten en vlees of vis.

Enkele cijfers en weetjes:

  • In 2019 teelden Belgische aardappeltelers maar liefst 4,03 miljoen ton: een absolute recordoogst.
  • België is de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. In 2019 werden bijna 5,3 miljoen ton aardappelen verwerkt tot o.a. friet, pureeproducten en chips.
  • Elke Belg verbruikte gemiddeld 20,4 kilogram verse aardappelen in 2019. Het verbruik daalde wel wat de voorbije jaren, en daar willen we graag samen met jullie iets aan doen!
  • Aardappelen eten we in België het vaakst gekookt, gevolgd door frietjes, puree en gebakken aardappelen. Aardappelen in de oven en gestoomde aardappelen worden minder vaak gegeten, maar zitten de laatste jaren wel in de lift.
  • Er zijn eigenlijk twee soorten aardappelen: vastkokende (ideaal om te bakken of te koken) en bloemige (beter geschikt voor puree of frietjes).
  • De keuze aan aardappelvariëteiten is zeer groot. Elke variëteit heeft een specifieke smaak en een eigen bereidingswijze. Het is zeker de moeite waard om de verschillen eens uit te proberen. Bij de vastkokende aardappelen zijn vb. Belle de Fontenay, Exquisa en Jazzy aanraders. Een lekkere puree krijg je vb. met Alegria of Bonnata.
  • In tegensteling tot wat weleens beweerd wordt, zijn aardappelen geen dikmaker en passen ze perfect in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën. Bovendien zit er amper vet in onbereide aardappelen.

Bronnen: www.lekkervanbijons.bewww.njam.tv, www.belgianpotatoes.com

Aardappelen op de feesttafel

 
Hét grote voordeel van aardappelen is dat ze in talloze bereidingen verwerkt kunnen worden, van hapje tot dessert. In het dagelijkse menu hebben ze bij vele Belgen terecht al een vaste plaats, maar op de feesttafel ontbreken ze soms. En dat is jammer, want het is een veelzijdige knol die veel gedaanten kent: gratin, puree, gepoft, kroketten … Om de aardappel terug een plaatsje op het feestmenu te geven, selecteerde Bart Desmidt voor het nieuwe programma overheerlijke recepten.

Grietbot met aardappelpuree

 
Galette van aardappel met prei en Filet d’Anvers 

Krijg je niet genoeg van de Belgische aardappelen? Met onderstaande vijf verrassende en extra feestelijke aardappelrecepten maak je jouw feesttafel dit jaar compleet:

Smakelijk!

De njam!-redactie 

Lees ook...