Karamel heeft iets magisch. Het samenspel van suiker en water en het lichtjes verbranden van dat mengsel geeft een totaal nieuw én vooral overheerlijk product. De licht gebrande en wat nootachtige smaak geeft een heel andere suikerbeleving en talloze mogelijkheden voor de verwerking in gerechten. In dit artikel geven we je 7 tips om zelf karamel te maken en te gebruiken.
1) Gebruik de juiste verhouding ingrediënten
Karamel is eigenlijk niet meer dan gesmolten suiker en water. Het is echter belangrijk dat je de juiste verhouding water gebruikt. Daarvoor gebruik je per 100 gram suiker 3 eetlepels water. De suiker doe je in een pannetje (liefst met dikke bodem) en daarbij doe je het water.
2) Niet roeren tijdens het kookproces
Het is zeer belangrijk dat je niet in het mengsel roert wanneer de karamel gaat koken. Je mag dus vooraf roeren (als het vuur niet opstaat) en eenmaal wanneer de karamel van licht- naar donkerbruin overgaat. Als tijdens het kookproces de randen wat aanbranden, kan je dat eventueel wegvegen met een borsteltje. Let wel op, want de suiker kan zeer warm worden!
3) Zet het vuur laag en let op voor verbranding
Het is belangrijk dat de suiker rustig en geleidelijk aan kan smelten. Zet het vuur dus zeer zacht en blijf bij de pan staan tijdens het kookproces. Na zo’n 2 tot 3 minuten zal de suiker gesmolten zijn en na zo’n 5 minuten begint het mengsel te koken en te verkleuren. Dit is een kritiek punt: zorg ervoor dat de karamel een mooie, goudbruine kleur heeft maar niet te donker wordt. Dan zal ze immers verbranden en wordt ze bitter.
4) Koel de karamel snel af na het koken
Gezien het pannetje nog heel warm zal blijven eenmaal je het vuur hebt afgezet, is het belangrijk dat je dit in ijswater of op ijs zet om af te koelen. Anders riskeer je dat het mengsel verder kookt en zal verbranden. Om je pan nadien weer schoon te krijgen, vul je deze met water en breng je dit aan de kook. Zo zal de nog resterende suiker oplossen.
5) Denk vooraf na over wat je met de karamel wilt doen
Het is belangrijk om vooraf na te denken over het einddoel van je karamel. Je kan het immers direct gebruiken als saus (als ze wat afgekoeld is), terug laten verharden of mengen met andere ingrediënten om zo een karamelsaus te krijgen. Als je bovenstaande karamel laat afkoelen en ze (voordat ze stolt) uitgiet op een bakplaat, zal ze hard worden en kan je ze als krokantjes gebruiken. Je kan echter aan de bereiding ook boter en/of slagroom toevoegen om zo een heerlijke saus te verkrijgen. Wist je trouwens dat karamel en (zee)zout “a match made in heaven” is? Enkele recepten om dat te bewijzen vind je onderaan in dit artikel.
6) Hoe karamel bewaren
Gestolde karamel kan je zeker enkele weken bewaren in een afgesloten potje in een koele en donkere plaats. Een karamelsaus kan je tot enkele weken in de koelkast bewaren.
7) 7 recepten
Wil je direct aan de slag? Geen probleem! Wij serveren je graag 7 recepten met “Koning Karamel”:
Veel succes!
Sven van de njam!-redactie