Chocolade tarte tatin

Chocolade tarte tatin
Een recept van njam! chef Dominique Persoone
Ook in njam! boek SHOCK-O-LATIER
Zoals gezien in tv-programma Master of Chocolate
Hoeveelheid Ingrediënt
200 g kristalsuiker
6 cl water
7 mooie Golden Delicious' appels
16 g vers kaneelpoeder
1 stuk bladerdeeg ter grootte van een eetbord
100 g fondentchocolade, in kleine stukjes
10 cl room (40%)
Recept afdrukken

Bereiden:

Breng 120 g suiker samen met 3 cl water aan de kook en laat karamelliseren. De karamel moet een mooie roodbruine kleur hebben en een temperatuur van ongeveer 160 °C.

Volg het karamelliseren nauwkeurig. Als de karamel nog te blank van kleur is, dan heb je die lekkere karamelsmaak niet. Maar als je te ver karamelliseert, dan wordt hij bitter.

Blus de karamel met de rest van het water. Dat kan soms spatten, houd de kinderen dus uit de buurt!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees met een keukenschaaf (of mandoline) in schijfjes van 3 tot 4 mm.

Meng de resterende 80 g suiker met 10 g kaneelpoeder. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Giet de vloeibare karamelsaus onderaan in een ronde bakvorm (liefst met een antikleeflaag). Schik er de appelschijfjes laagje voor laagje in spiraalvorm op. Strooi tussen elk laagje een beetje van het suiker-kaneelmengsel. Doe dit tot alle appelschijfjes zijn opgewerkt. Dat lijkt een flinke hoeveelheid, maar als de appels gaar zijn, zul je merken dat ze flink gekrompen zijn.

Zet de taart in de warme oven en laat ze ongeveer 1 uur bakken. Giet na 30 minuten de helft van het appelvocht af.

Controleer de gaartijd van de appels met behulp van een brochettestokje. Als je er gemakkelijk in kunt prikken zit je goed. Je mag de appels ook niet te ver laten garen, anders krijg je een appelmoestaart.

Rol nu het bladerdeeg uit. Prik er enkele malen met een vork in. Leg het bladerdeeg op de gekaramelliseerde appels en bak nog eens 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat hem nog even afkoelen in de vorm. Als je hem onmiddellijk zou omdraaien dan heb je grote kans dat hij uit elkaar valt. Leg nu een rond rooster op het bladerdeeg en draai de taart voorzichtig om. Laat verder afkoelen.

Werk af:

Kook de room op samen met de resterende 6 g kaneelpoeder en giet dit op de stukjes chocolade. Meng tot alle chocoladestukjes gesmolten zijn. Laat 10 minuten rusten.

Giet nu de chocolademassa met behulp van een pollepel voorzichtig over de afgekoelde taart. laat de chocolade nog even opstijven en snijd mooie spiesjes van de taart.

Beoordeling