Chocolade tarte tatin

Een recept van Dominique Persoone, zoals gezien in Master of Chocolate

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
200 g kristalsuiker
6 cl water
7 mooie Golden Delicious' appels
16 g vers kaneelpoeder
1 stuk bladerdeeg ter grootte van een eetbord
100 g fondentchocolade, in kleine stukjes
10 cl room (40%)

Bereiden:

Breng 120 g suiker samen met 3 cl water aan de kook en laat karamelliseren. De karamel moet een mooie roodbruine kleur hebben en een temperatuur van ongeveer 160 °C.

Volg het karamelliseren nauwkeurig. Als de karamel nog te blank van kleur is, dan heb je die lekkere karamelsmaak niet. Maar als je te ver karamelliseert, dan wordt hij bitter.

Blus de karamel met de rest van het water. Dat kan soms spatten, houd de kinderen dus uit de buurt!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees met een keukenschaaf (of mandoline) in schijfjes van 3 tot 4 mm.

Meng de resterende 80 g suiker met 10 g kaneelpoeder. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Giet de vloeibare karamelsaus onderaan in een ronde bakvorm (liefst met een antikleeflaag). Schik er de appelschijfjes laagje voor laagje in spiraalvorm op. Strooi tussen elk laagje een beetje van het suiker-kaneelmengsel. Doe dit tot alle appelschijfjes zijn opgewerkt. Dat lijkt een flinke hoeveelheid, maar als de appels gaar zijn, zul je merken dat ze flink gekrompen zijn.

Zet de taart in de warme oven en laat ze ongeveer 1 uur bakken. Giet na 30 minuten de helft van het appelvocht af.

Controleer de gaartijd van de appels met behulp van een brochettestokje. Als je er gemakkelijk in kunt prikken zit je goed. Je mag de appels ook niet te ver laten garen, anders krijg je een appelmoestaart.

Rol nu het bladerdeeg uit. Prik er enkele malen met een vork in. Leg het bladerdeeg op de gekaramelliseerde appels en bak nog eens 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat hem nog even afkoelen in de vorm. Als je hem onmiddellijk zou omdraaien dan heb je grote kans dat hij uit elkaar valt. Leg nu een rond rooster op het bladerdeeg en draai de taart voorzichtig om. Laat verder afkoelen.

Werk af:

Kook de room op samen met de resterende 6 g kaneelpoeder en giet dit op de stukjes chocolade. Meng tot alle chocoladestukjes gesmolten zijn. Laat 10 minuten rusten.

Giet nu de chocolademassa met behulp van een pollepel voorzichtig over de afgekoelde taart. laat de chocolade nog even opstijven en snijd mooie spiesjes van de taart.

Uit het boek "SHOCK-O-LATIER"

Dit is het eerste receptenboek van Dominique Persoone. Met 45 originele recepten voor chocoladeadepten en alle zoetekauwen.

In dit boek verklapt Dominique chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s, grootmoeders truffels of chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, florentines, madeleintjes en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand.

Dominique Persoone is echter ook een chocolatier met een hoog rock-’n-rollgehalte, die furore maakte met nooit geziene smaken en smaakcombinaties. Maar ook met grappige chocoladebereidingen. Zo vind je in dit boek recepten om onder meer chocolade lippenstift te maken, massagecrème van chocolade, koekiemonsters, eetbare chocoladeverf, black boobies, een chocolade potlood en zelfs… de lekkerste chocoladekak ter wereld. Vooral kinderen zullen dit heel plezierig vinden.

Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vergen weinig kookervaring. Iedereen kan het! Je hebt er ook geen uitgebreide keukenapparatuur voor nodig. Het gaat om het plezier van het maken en nog meer om het plezier van het eten.

Met dit boek zul je helemaal niet meer van chocolade kunnen afblijven!

  • Titel: SHOCK-O-LATIER
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-807-7
  • Pagina's: 160
  • Fotografie: Jean-Pierre Gabriel en Koen Bauters
Lees meer over SHOCK-O-LATIER

Inspiratie & blog