Dominique Persoone

Chock-o-latier Dominique Persoone is een van de meest gehypete chocolatiers ter wereld. Voor zijn winkels in Brugge en Antwerpen maakt hij zowel traditionele pralines als pralines met verrassende smaakcombinaties waarin zijn creativiteit geen grenzen kent. Dat valt ook in de smaak bij topchefs die hun klanten een bijzondere chocolade-ervaring willen geven, zoals Peter Goossens, Sergio Herman, Geert Van Hecke en buitenlandse iconen zoals Albert Adria (Enigma, Tickets, Pakta in Barcelona) en Rene Redzepi (Noma in Kopenhagen) met wie hij samenwerkte voor zijn pop-uprestaurant in Mexico

Dominique gaat steeds op zoek naar nieuwe concepten en ervaringen rond chocolade. Zo ontwikkelde hij een chocoladesnuifmachine, de cocolate shooter, voor de verjaardagsparty van Rolling Stones Ron Wood en Charlie Watts, en creaties zoals chocoladelippenstift, chocoladeverf en chocolademassagecrème. Voor muzieksterren zoals Tina Turner, Red Hot Chili Peppers en Bryan Ferry maakt hij gepersonaliseerde pralines. Sinds hij njam!-chef werd, startte hij met een eigen chocoladeplantage in Mexico. Zo kan hij chocolade maken met zijn eigen cacaobonen en een exclusieve kwaliteit verzekeren. Van tree-to-bar heet dat concept. Op zijn plantage heeft hij ook een kruidentuin, hij kweekt er vanille en kaneel en heeft er een opvangcentrum voor mishandelde aapjes. Ondertussen begon hij in het Virunga nationaal park in Congo, bekend voor zijn gorilla’s, met een chocoladefabriek om er zowel de lokale mensen als dieren te helpen. De winst gaat volledig naar plaatselijke goede doelen.  

En het woord ‘bezige bij’ nam hij al een tijdje letterlijk door imker te worden. Hij is peter van de bijen in Vlaanderen en wil mensen aanzetten om geen bijendodende pesticiden meer te gebruiken.

Recepten van Dominique