Ingrediënt in de kijker: oesters

Het feestseizoen rond Kerst en Eindejaar betekent voor velen ook het seizoen van de oesters. Deze ziltige delicatesse is een echt “love or hate” ingrediënt: je houdt er van, of je moet er niets van hebben. Wij behoren tot de eerste categorie. Want de zeer typerende smaak en textuur van oesters zorgt ervoor dat je er werkelijk fantastische dingen mee kunt doen in de keuken. Van gefrituurde hapjes tot bindmiddel voor sauzen. In dit artikel nemen we daarom vandaag een van de glibberigste ingrediënten onder de loep: overheerlijke oesters!

Visuele kenmerken

Een oester herken je natuurlijk vooral aan de grillige, steenvormige buitenkant. Maar ook binnenin heeft een oester bepaalde zeer typerende kenmerken. Zo heeft elke oester een sluitspier, de witte wat hardere vlek aan de bovenkant van de geopende oester. Het is trouwens deze sluitspier die je moet los snijden om de oester vlot te kunnen openen. Daarnaast kan je de ouderdom van een oester herkennen aan de jaarringen. Die kan je aan de buitenkant van de oester duidelijk zien. Je moet er trouwens drie kunnen onderscheiden, want een oester is pas volwassen na drie jaar.

De soorten en de smaak 

Grofweg zijn er twee soorten oesters: de bolle (creuse) en de platte. Daaronder heb je nog verschillende subcategorieën die vaak gelinkt zijn aan de herkomst. Zo zijn er Zeeuwse creuses en Zeeuwse platte oesters. De Gillardeau oester is een van de bekendste Franse creuse oesters en staat gekend om het grote formaat en de verfijnde smaak. Voor velen zijn echter de Zeeuwse platte oesters de lekkerste variant, omdat deze ziltig en nootachtig smaken.

De smaak van oesters is trouwens niet gemakkelijk te omschrijven. Ze gaan van zout, zilt, metaalachtig tot licht zoet. Je kan er zelfs toetsen van meloen en hazelnoot in herkennen. De smaak wordt bepaald door de herkomst (vooral de bodem en de temperatuur van het water), de voeding en het zoutgehalte. De lekkerste oesters eet je in de winter, wanneer het water kouder is. Als algemene regel worden daarvoor de maanden met een “r” gebruikt, dus van september tot april.

Wist je trouwens dat oesters zeer gezond zijn? Ze zijn rijk aan magnesium en zink en bevatten bovendien heel weinig calorieën. Je mag er dus gerust veel van eten!

Oesters openen

Oesters open maken, kan een lastig en gevaarlijk werkje zijn. Elke feestperiode zijn er terug mensen met snijwonden en zeker na enkele glaasjes aperitief moet je goed opletten! Om ze veilig te openen leg je de oester met de bolle kant op een vlak werkoppervlak (bv. een houten plank). Houdt de oester goed vast met een keukenhandschoen of gevouwen doek en gebruik altijd een speciaal oestermesje. Steek dat mes in de achterkant van de oester (het ‘scharnier’, waar de sluitspier zit) en draai dan het mes zodat de oester open breekt. Beweeg vervolgens het mes van je weg zodat je de schelp mooi openmaakt. Let er daarbij op dat er niet teveel stukjes schelp in de oester terecht komen.

Recepten 

Oesters kan je op talloze manieren bereiden en verwerken. Velen eten ze het liefste rauw, eventueel met een druppeltje citroen en wat peper. Maar ook in bereidingen zorgen ze steevast voor een luxueus en heerlijk accent. Wij zetten 6 must-try oesterrecepten op een rijtje.

Prettige feesten! 

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...