Ingrediënt in de kijker: halloumi

Het njam!-team geeft haar lezers graag tips en inspiratie voor in de keuken. De allerlekkerste recepten vind je altijd op onze website, maar ook op onze blog voorzien we je graag regelmatig van inspiratie. Dat doen we bijvoorbeeld met onze reeks ‘ingrediënten in de kijker’. Vandaag is het de beurt aan halloumi. Een heerlijke kaassoort die eigenlijk een plaatsje verdient in elke keuken. Wij zetten voor jullie 10 weetjes en recepten op een rij.

Wat is halloumi

Halloumi is een witte kaas met een opvallende, elastische textuur. Ze lijkt wat op mozzarella maar is steviger van structuur en zouter van smaak. Er heerst soms wat verwarring dat halloumi hetzelfde zou betekenen als grillkaas, maar dat klopt niet.

Van waar komt halloumi

Halloumi is een kaassoort die oorspronkelijk uit Cyprus komt. Halloumi ontstond in de Middelleeuwen en het is dan ook een kaas met een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd ze vooral gegeten in Cyprus en het Midden-Oosten, later ook in Mediterrane landen en sinds kort ook meer en meer bij ons.

Hoe wordt halloumi gemaakt

Traditionele halloumi is gemaakt van een mix van ongepasteuriseerde schapen- en geitenmelk. Er wordt in industriële halloumi ook soms koeienmelk toegevoegd, maar dit zorgt voor een mindere kwaliteit. Er bestaat eveneens gerijpte halloumi, die sterker is van smaak, maar deze is bij ons minder bekend.

Waar koop je Halloumi

Halloumi kan je vandaag in zowat elke supermarkt kopen. De lekkerste halloumi kaas koop je echter in de Turkse winkel of bij de gespecialiseerde kaasboer.

Hoe bewaar je halloumi

Halloumi wordt vandaag meestal vacuümverpakt en zo kan je de kaas vaak maanden in de koelkast bewaren. Traditioneel wordt halloumi echter best bewaard in haar natuurlijke sappen, of in muntblaadjes die ervoor zorgen dat de kaas langer vers blijft en haar smaak beter behoudt. In sommige pakjes verse halloumi zal je daarom nog steeds wat restjes van munt tegenkomen.

Waarvoor gebruik je Halloumi

Het leuke van halloumi is dat je de kaas prima kan verwarmen. Je kan ze perfect bakken of grillen en ze krijgt daarbij een bijna vlees-achtige structuur. Bovendien komt er door de vele eiwitten een krokant korstje op de kaas. Het is daarom steeds vaker een geliefd alternatief voor vlees bij vegetariërs.

Moet je halloumi bakken

Halloumi kan je gerust ook koud gebruiken, bijvoorbeeld in een slaatje of als aperitiefhapje. Probeer het bijvoorbeeld eens koud op een stukje watermeloen. Wij verkiezen de kaas echter warm omdat ze dan nog beter tot haar recht komt. Haal je koksmes maar boven, want zoals steeds ronden we af met enkele lekkere recepten:

Krokante halloumi met kruidenpesto

Verse pesto van groene kruiden, gebakken halloumi, verse rode ui en zilverrijst vormen de basis voor deze mooie bereiding. Een heerlijk veggie hoofdgerecht vol smaken uit het Midden-Oosten!

Salade met watermeloen en halloumi

Door het zoute van de halloumi kaas combineert ze uitstekend met zoete ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld in dit slaatje met watermeloen, waar de vinaigrette met citrus en munt zorgt voor frisse, licht-zure toetsen.

Auberginerolletjes met halloumi en tomaat

Een ideaal vegetarisch voorgerecht voor op de barbecue. Door de aubergines, tijm en halloumi waan je je bovendien zo in Mediteraanse landen!

Salade van tuinbonen met gegrilde halloumi

Een van onze favoriete voorgerechtjes op de warmere dagen. Het frisse van de munt, de citroen en de tuinbonen combineert dan ook heerlijk met de hartige gegrilde halloumi.

Komkommercouscous met gegrilde halloumi

Inspiratie nodig voor een verrassend vegetarisch gerecht? Zoek niet verder! Met deze komkommercouscous verbaas je zelf de niet-vegetariërs en de halloumi maakt het gerecht als volwaardige vleesvervanger volledig af.

Gegrild lamsvlees met aubergine en halloumi

Ook in dit gerecht vind je het Midden-Oosten in je bord. Heerlijk gegrild lam, look, aubergines, oregano en natuurlijk halloumi: veel meer Zuiders genieten wordt het niet!

Brochettes van halloumi met munt en yoghurtdip

Met deze brochettes van halloumi weten wij op elke barbecue de vegetariërs te plezieren. En dat is niet merkwaardig, want de combinatie van paprika, radijs, ajuin en halloumi is echt fantastisch.

Onglet met zoetzure groentjes & slaharten met halloumi

Nog eentje voor de vleesliefhebbers. In dit gerecht wordt een sappig stukje onglet vergezeld van slaharten die we bedekken met gegrilde halloumi. Heerlijk! 


Lees ook...