Ingrediënt in de kijker – Blauwe Bessen

Bij njam! zetten we elk seizoen een lekker product in de kijker. Van aardbeien tot abrikoos, van zure bes tot blauwe bes, enkel en alleen met fruit zouden we een boek kunnen vullen! Deze maand is het de beurt aan blauwe bessen. Deze bessen wonnen de voorbije jaren enorm aan populariteit omwille van hun gezondheidsvoordelen en veelzijdig gebruik in de keuken. Een overzichtje. 

Teelt 

Blauwe bessen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten maar worden vandaag ook op grote schaal in onze contreien geteeld. Blauwe bessen worden soms verward met blauwe bosbessen, die er fel op lijken maar minder vaak voorkomen. De blauwe bes die wij vooral kennen wordt ook wel trosbosbes genoemd en is een plant uit de heidefamilie. Het is een meerjarige en vruchtdragende struik die bloeit vanaf mei. Je kan deze bessen trouwens prima zelf telen in eigen tuin! Oogsten kan normaal vanaf juli en de smaak is in de zomer op zijn best. Tegenwoordig vind je blauwe bessen echter het hele jaar door in de supermarkt (geïmporteerd uit bijvoorbeeld Chili of Nieuw-Zeeland).

Smaak en textuur 

Blauwe bessen hebben een zoete smaak met lichtzure toetsen. Hoe rijper ze zijn, hoe zoeter. Het zijn delicate besjes en je raakt ze dus best zo weinig mogelijk aan. Door hun zoetzure smaak kan je er in de keuken alle kanten mee uit. Verwerk ze bijvoorbeeld in salades, sausen, desserts, smoothies, cocktails, confituur, … Onderaan dit artikel vind je alvast wat inspiratie. 

Trifle van blauwe bessen

Gezondheid

Blauwe bessen zijn supergezond en worden daarom tot het ‘superfruit’ gerekend. Ze behoren tot de bessen met de meeste voedingsstoffen én zitten boordevol antioxidanten. Ze zouden ook DNA-schade verminderen, helpen tegen cholesterol, zorgen voor een betere bloeddruk, gezondere hersenen bevorderen, de spijsvertering verbeteren, … Ze bevatten bovendien zeer weinig calorieën en je mag er dus zoveel van eten als je wilt!

Schoonmaken en bewaren

Blauwe bessen moeten er bij aankoop mooi vers, voldoende groot en wat ‘mat’ uitzien. Ze moeten ook stevig aanvoelen. Je bewaart ze best in de koelkast, uitgespreid op een bord of doek om schimmels en beschadigingen te vermijden. Ze blijven zo’n 4-5 dagen goed in de koelkast en je kan ze ook prima invriezen (heerlijk in cocktails!). Wassen doe je net voor je ze gaat gebruiken. 

Recepten 

Wij bieden je graag wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan met blauwe bessen:

Ontbijt

Tussendoortje

Cocktail

Salade

Dessert

Sven van de njam!-redactie 

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren