'Go nuts': 7 verrassende bereidingen met noten

Bij njam! zetten we regelmatig een ingrediënt in de kijker. Van noedels tot nori, van nasi tot noten. Vandaag is het de beurt aan deze laatste. Noten zijn fantastische ingrediënten die zowel de basis als de “finishing touch” van een gerecht kunnen zijn. Je kan ze eten als aperitief, in salades, in vleesgerechten of zelfs in desserts of chocoladebereidingen. Meer veelzijdigere ingrediënten bestaan er niet. Bovendien zijn noten lang houdbaar en gezond. Of toch de ongezouten versies en als je er niet te veel van eet. Noten bevatten wel wat (gezonde) vetten, maar die mag je in beperkte mate gerust eten. Wij geven je graag inspiratie met 7 verrassende bereidingen met noten.

1. DIY-notenmixen

Niets zo lekker als een zelfgemaakte notenmix om je favoriete drankje te begeleiden. En die zijn echt niet zo moeilijk om zelf te maken. Onze favoriet is de Sweet & Spicy notenmix. Hiervoor meng je 80 gram suiker, ¾ koffielepel cayennepeper, ½ koffielepel zout, ½ koffielepel koriander en ¼ koffielepel kaneel met een eiwit en twee koffielepels notenolie. Meng daardoor je zelfgekozen notenmix (wij verkiezen pecannoten, cashewnoten en hazelnoten) en bak de noten (goed uitgespreid) 15 minuten in de oven op 150 graden. Een andere DIY-notenmix zijn de partynootjes van njam-chef Dagny Ros Asmundsdottir. Zij gebruikt onder meer gember, komijn, cayennepeper en kaneel als kruiding. Verrassend lekker! Heb je liever een zoete notenmix, probeer dan eens deze gekarameliseerde nootjes in een chocoladejasje.

2. Spaanse notenmelk 

Je dag goed beginnen met een lekker glas notenmelk? Why not! Met dit recept voor Horchata, of Spaanse notenmelk, kan je dag niet meer stuk. De basis voor het recept zijn hazelnoten, rietsuiker en kaneel. Het is bovendien een heerlijke verfrisser op warme dagen.

3. Notenboter en notenolie 

Ook boter en olie zijn uitermate geschikt om noten in te verwerken. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk pindakaas (of peanut butter in het engels), maar ook arachideolie en vele andere notenolies hebben een vaste plaats in elke keuken. En je kan verschillende van deze recepten gemakkelijk zelf maken. Pindakaas maak je gewoon door olie te mixen met pindanoten. Voeg hier een beetje zout en eventueel wat suiker aan toe en klaar is kees! Extra tip: je kan deze pindakaas gebruiken in dit heerlijke recept met pindakaas en granola. Voor een culinaire notenboter laat je ongezouten boter op kamertemperatuur komen en meng je deze vervolgens met stukjes noten en wat kruiden (bijvoorbeeld kaneel of chili) naar eigen smaak.

4. Notencocktails 

Inderdaad, ook cocktails kan je met noten maken. Manuel Wouters geeft je in dit artikel enkele tips & tricks voor verrassende notencocktails. Onze favoriet? De stevige cocktail “Wake Up Call”, met Kahlua en hazelnotenlikeur.

5. Gebakken bananen met noten

Een feestelijk dessert op de barbecue of in de oven. Deze gebakken bananen krijgen een krokante korst van pistache-, pinda- en cashewnoten, kokos en kruiden. Een scheutje rum maakt het gerecht helemaal af.

6. Notensmoothie met peer

Noten kan je ook prima in smoothies verwerken. In dit recept worden amandelnoten gecombineerd met Griekse yoghurt, karnemelk, honing, peer, kardemon en kaneel. Een ideale ochtendsmoothie.

7. Zoete quiche met noten en hazelnootpasta

In dit recept van Roger van Damme combineert de njam!-chef een heerlijke quiche van noten met een zelfgemaakte pasta van hazelnoten. Gemakkelijk te maken en verslavend lekker.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...