Gekarameliseerde nootjes in een chocoladejasje

Een recept van Dominique Persoone

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

gram gram Even geduld...
150 g hazelnoten
3 cl water
200 g chocolade

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Rooster de noten gedurende ongeveer 15 minuten in de warme oven tot ze mooi goudbruin zijn. maak een suikersiroop. Doe eerst het water in een kookpan, daarna het mengsel van kristal- en cassonadesuiker. Laat deze massa goed opkoken tot er zich aan je spatel druppels stroop vormen. Giet nu de warme noten bij deze suikersiroop en blijf goed roeren. Als het water van je siroop is verdampt zal de suiker rond de noten er zanderig uitzien.

Blijf dan goed roeren zonder de noten te beschadigen. De suikerkorrels rond de noten zullen nu weer smelten tot een karamel en mooi beginnen te blinken. Zorg ervoor dat de karamel niet verbrandt. Hij wordt dan heel donker, zal bitter smaken en is niet meer bruikbaar.

Stort de gekaramelliseerde noten uit op een stuk bakpapier en verdeel ze met je spatel over de oppervlakte zodat ze niet aan elkaar kleven. Pas goed op, want de suiker is heel warm en kan voor flinke brandwonden zorgen. Dit is dan ook geen karwei dat je aan de kinderen overlaat. laat de nootjes afkoelen. Breng ondertussen de chocolade op temperatuur.

Dompel de nootjes met een vork in de warme chocolade en leg ze op bakpapier, zodat de chocolade goed kan uitharden.

Tip:

Voor dit recept gebruik ik hazelnoten, maar je kunt het natuurlijk met alle soorten noten maken, zoals pistachenoten, amandelen of pinda’s. Ook hier kun je chocolade naar eigen voorkeur kiezen: melk, fondant of wit. Je kunt ook rozijntjes in de chocolade dompelen en dan een eigen mengsel maken.

Gekaramelliseerde noten, zonder hun chocoladejasje, trekken vlug vocht aan. Bewaar ze in een goed afgesloten blikken doos. Zo zullen ze niet zo snel aan elkaar kleven.

Om het wat verrassender te maken kun je een beetje kruiden aan de chocolade toevoegen, zoals wasabi, chili, anijs of gerookt zout. Laat de snoepers maar raden wat erin zit.

Uit het boek "SHOCK-O-LATIER"

Dit is het eerste receptenboek van Dominique Persoone. Met 45 originele recepten voor chocoladeadepten en alle zoetekauwen.

In dit boek verklapt Dominique chocoladebereidingen die gelukkig maken. Hij leert je onder meer hoe je zelf de lekkerste chocoladepasta maakt, de verleidelijkste chocoladesnoepjes, je eigen huisbereide frisco’s, grootmoeders truffels of chocolademousse waarvan je het potje gegarandeerd uitlikt. Ook klassiekers zoals brownies, florentines, madeleintjes en tarte tatin zet Dominique naar zijn hand.

Dominique Persoone is echter ook een chocolatier met een hoog rock-’n-rollgehalte, die furore maakte met nooit geziene smaken en smaakcombinaties. Maar ook met grappige chocoladebereidingen. Zo vind je in dit boek recepten om onder meer chocolade lippenstift te maken, massagecrème van chocolade, koekiemonsters, eetbare chocoladeverf, black boobies, een chocolade potlood en zelfs… de lekkerste chocoladekak ter wereld. Vooral kinderen zullen dit heel plezierig vinden.

Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd en vergen weinig kookervaring. Iedereen kan het! Je hebt er ook geen uitgebreide keukenapparatuur voor nodig. Het gaat om het plezier van het maken en nog meer om het plezier van het eten.

Met dit boek zul je helemaal niet meer van chocolade kunnen afblijven!

  • Titel: SHOCK-O-LATIER
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-807-7
  • Pagina's: 160
  • Fotografie: Jean-Pierre Gabriel en Koen Bauters
Lees meer over SHOCK-O-LATIER

Inspiratie & blog