Hazelnoot

Hazelnoten hebben een milde, gesofisticeerde smaak die men kan omschrijven als zoet, rijk, boterachtig en rokerig. De rijke, zoete smaken maken ze ideaal om te verwerken in taart, gebak en chocoladeproducten, de boterachtige en rokerige smaken maken ze interessant voor snacks en zoute hapjes. Bovendien geven ze aan gebak een luchtige structuur en een rijke smaak. Hazelaars groeien al meer dan tienduizend jaar in Europa. Ze komen oorspronkelijk uit Klein-Azië en verspreidden zich zeer snel in Europa tijdens het meso-lithicum, elf- tot zesduizendjaar geleden. Wellicht hadden toenmalige bevolkingsgroepen de noten als proviand mee tijdens hun tochten en hielpen ze op die manier de verspreiding een hand.

De botanische naam ‘corylus’ komt van het Griekse woord ‘korys’, wat helm of kap betekent en zinspeelt op de vorm van de schil. De Grieken verwerkten noten in gebak; de Romeinen maakten er snoepjes mee of verwerkten ze in een kruidensaus met olijfolie, wijnazijn en schapenkaas. Ze gaven hazelnoten ook allerlei mystieke krachten. Hazelnoten waren een symbool van vruchtbaarheid, beschermden tegen bliksem, terwijl het ranke hout een ideale wichelroede was.

Nu zijn er meer dan 100 variëteiten die over de hele wereld groeien, waarvan 75 % tot 80 % in Turkije en dan vooral in de provincie Ordu aan de Zwarte Zee, de wereldproducent van de hazelnoot. Een van de beste soorten komt uit de regio van Alba in Piemonte en vindt er haar weg in een, ook bij ons, favoriet Italiaans ontbijticoon: Nutella.

Hazelnoten zijn supervoedsel. Ze zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, vitamine E, kalium, calcium en fosfor en vitamines uit de B-groep. Ze bevatten ook erg veel antioxidanten, hebben een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en zijn arm aan koolhydraten. Om hazelnoten te eten, moet je de bolster breken met een notenkraker. Rond de noot zit een stevig bruin velletje. Dat vliesje bevat bijzonder veel antioxidanten en polifenolen en hoef je niet te verwijderen als je de noten zo wil eten. Maar om ze verder te verwerken in gerechten, moet je het verwijderen. Dat doe je door ze te roosteren in een pan zonder olie of gedurende 20 tot 30 minuten in een oven op 130 °C tot het vliesje erg donker is geworden. Vetstof is niet nodig omdat de noten zelf al olie bevatten. Laat ze afkoelen, wikkel de noten in een doek en wrijf ze stevig tegen elkaar. De velletjes zullen dan gemakkelijk loskomen. Geroosterd zijn de noten ook veel lekkerder: hun smaak verdiept, ze krijgen een rookachtige toets, terwijl de textuur knapperiger wordt.

Kopen

  • Koop hazelnoten zo vers mogelijk en verwerk ze snel. Net als andere noten bevatten ze veel vetten waardoor ze snel ranzig worden. Verse hazelnoten vind je van eind augustus tot begin oktober, nog verpakt in hun groene omhulsel. Dat groene jasje is een versheidsgarantie. Als je gedopte verse noten koopt, zorg er dan voor dat ze vacuüm verpakt zijn.

Gebruiken

  • Geroosterde hazelnoten combineren goed met verschillende suikersoorten, arabicakoffie, witte chocolade en zwarte thee.
  • ̓Wil je noten fijnhakken, rol ze dan even door bloem, zo zullen ze minder snel onder het mes wegschieten. Een andere methode is veiliger voor de vingers. Stop de noten in een plastic zak, bindt die goed dicht, en klop met een deegroller op de noten tot in het zakje alleen nog kruim overblijft.
  • Hazelnoten kan je malen in de blender of keukenrobot. Maal kleine hoeveelheden tegelijk en maal telkens in korte beurten. Hoe sneller en langer je maalt, hoe meer kans er bestaat dat er olie uit de noten zal komen en dan krijg je een papje in plaats van fijngemalen droge korrels.

Recepten met dit ingrediënt