Eet je warm: 10 verwarmende gerechten voor koude dagen

Winter. Korte dagen, koude nachten. Maar ook: gerechten die het lichaam en de geest verwarmen. Koken en eten zijn in de winter – nog meer dan in andere seizoenen – hoogtepunten om elke dag naar uit te kijken. Want wat is er leuker dan tijdens een ijzig koude avond aan een warme stoof te staan of je te verlekkeren aan een heerlijke hete winterschotel? Vandaag zetten we enkele gerechten op een rij waarvan je het helemaal warm zal krijgen. En dat met én zonder vlees, want beiden zijn mogelijk!

1. Winterse wortelquiche met ansjovis

We starten met een comfortfood klassieker: een quiche. Maar niet zomaar een quiche: deze quiche is een echte winterversie door de krokant gebakken worteltjes gecombineerd met ansjovis. Dit gerecht zorgt door de combinatie van hartige smaken en licht zoete accenten gegarandeerd voor enkele graadjes extra op een koude avond.

2. Winterburger met uienkonfijt, blauwe kaas en oesterzwammen

Ook dit gerecht is een voorbeeld van comfortfood waarin zoet en zout worden gecombineerd. Een royale wild- of rundsburger komt tussen een krokant ciabatta broodje en wordt afgewerkt met blauwe kaas en oesterzwammen. Daarbij komt uienkonfijt voor een zoete toets. Verwarmend en verslavend lekker.

3. Paté en croute

Een klassieker die je meer en meer op restaurantkaarten ziet, is paté en croute. Terecht, want dit stukje vlees in bladerdeeg is superlekker en verwarmt de geest en het lichaam. In dit recept van Roger van Damme leer je hoe je een echte sterrenversie kan maken. Het vraagt wat tijd, maar het resultaat mag er zijn!

4. Aardappelsoep met truffel

Deze rijke aardappelsoep met truffel kan perfect als maaltijd dienen op een koude winteravond. De truffel combineert fantastisch met de aardappel en maakt de soep extra feestelijk. Wil je het gerechtje volledig vegetarisch maken? Vervang dan de kippenbouillon door een sterke groentebouillon.

5. Kip Bastilla

Een heerlijk Marokkaans gebakje, gevuld met kip, ajuin, citrus en specerijen. Dat kan niet anders dan verwarmend werken op de koudere dagen. Deze bastilla combineert zoet en zout, en is gegarandeerd een voltreffer bij jong en oud. Bovendien doet dit recept je wegdromen naar de zon en is het daardoor een ideaal wintergerecht.

6. Geroosterde wintergroentjes met worst en krieltjes

Goedkoop, gemakkelijk en overheerlijk. Zo kan je dit gerecht in drie woorden omschrijven. En eigenlijk mag je daar ook gezond aan toevoegen. Want dit gerecht bestaat voor het grootste deel uit heerlijke, krokant geroosterde wintergroentjes. Voeg daar een sappig gebraden worst en kruidige krieltjes aan toe, en je weet dat het goed zit.

7. Tarte tatin van rode ui met balsamico

Een volgend vegetarisch gerechtje is deze originele tarte tatin van rode ui met balsamico. De taart is hartig maar bevat ook zoete accenten. Daardoor kan je ze serveren als voorgerecht, hoofdgerecht of zelfs bij een kaasplank. Doe dat vooral in de winter, dan smaakt deze taart extra goed.

8. Kaneelbroodjes

Een zoete zonde mag in deze lijst niet ontbreken. Daarvoor kiezen we voor een op en top winters recept: kaneelbroodjes. De noten en de kaneel zorgen voor de wintersfeer, de zoete ingrediënten voor de gezelligheid. En lekker, dat zijn deze geurende kaneelbroodjes zonder meer!

9. Konijn met gedroogd fruit

Misschien wel de gekendste winterbereidingen zijn stoofpotjes. In dit recept wordt konijn gecombineerd met gedroogde abrikozen en pruimen. Dat zoete accent in de stoverij zorgt ook hier voor een originele en warme toets.

10. Heldere uiensoep

Een andere winterklassieker om af te sluiten: ajuinsoep. Gemakkelijk om te maken en op en top comfortfood. Werk de soep af met toast, rijkelijk besmeerd met boter en gruyèrekaas. Veel warmer zal je het op een winteravond niet krijgen!

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...