Tarte tatin van rode ui met balsamico

Een recept van Philippe Van den Bulck

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u!

Doe mee en win een overnachting of citycard voor 48u in Gent!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
50 gr boter
3 takjes tijm, geritst
3 el honing
3 el rietsuiker
1 vel bladerdeeg
zwarte peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien en snijd ze overlangs doormidden. Neem een pan met een dikke bodem die geschikt is voor de oven. Smelt de boter op een laag vuur in de pan en voeg de suiker en de honing toe. Blus met de balsamico azijn wanneer de suiker gesmolten is en schik de uien in de pan met de snijkant naar beneden toe, zodat de uien de volledige bodem bedekken. Zet het vuur laag en laat de uien zachtjes garen gedurende ongeveer 10 minuten. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet de pan in het midden van de oven.

Gaar de uien in ongeveer 50 minuten in de oven. Neem daarna de pan uit de oven, en plaats de pan op een middelhoog vuur om de vrijgekomen sappen te reduceren tot een mooie siroop. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Prik het bladerdeeg in met een vork. Rol het deeg uit over de pan en druk de randen van het deeg naar binnen toe.

Zet de pan opnieuw in de oven en laat de tatintaart verder bakken totdat het deeg mooi goudbruin is geworden in ongeveer 20 minuten. Laat de tatintaart ongeveer 10 minuten afkoelen alvorens die uit te storten op een schaal. Bestrooi ze met de tijmblaadjes en kruid ze lichtjes met wat peper van de molen. Serveer met een salade.

Inspiratie & blog