De grillzomer: 8 barbecuedesserts om duimen en vingers bij af te likken

Binnen het thema “de grillzomer” brengen wij graag inspiratie en ideeën voor de barbecue. Daarbij denken wij niet alleen aan hartige gerechten en vleesgerechten. Ook desserts kunnen uitstekend op de grill worden bereid. De rokerige toets en het belevingsaspect zorgen immers voor een verrassende en smaakvolle afsluiting van je barbecue. In dit artikel ontdek je acht barbecuedesserts die perfect passen bij elke zomers grillfestijn.

1. Kampvuur cannoli's met blauwe bessen en limoncello

We vallen direct met de deur in huis met dit fantastische dessert voor op de barbecue. Krokant, zoetzuur en verslavend lekker: zo kan je deze cannoli’s het best omschrijven. De zelfgemaakte cannoli’s worden gevuld met limoncello curd en blauwe bessen, waardoor verschillende texturen en smaken samenkomen. Gegarandeerd dé voltreffer van jouw barbecue anno 2024.

2. Bakbananen met rum en munt 

Voor nog meer rock ’n roll op de grill raden we deze bakbananen met rum en munt aan. Met slechts 5 ingrediënten (bananen, rum, munt, vanillesuiker en limoen) is dit gerecht klaar in een handomdraai. Vooral de munt geeft de bereiding een verrassend accent. Tip: voor wat extra tafelbeleving kan je de bananen met rum flamberen aan tafel.

3. Apple cobbler met karamel en vanille-ijs

Een cobbler is een traditioneel Amerikaans dessert bestaande uit een laagje zoet fruit onder een korst van biscuit- of cakedeeg. In dit recept worden appels gebruikt en die worden bedekt met gerookte karamel en crumble-beslag. Dat is inderdaad zo lekker als het klinkt. De warme cobbler wordt geserveerd met vanille-ijs en een royale hoeveelheid extra karamelsaus.

4. Verloren brood met appel op de barbecue

Ook verloren brood kan prima op de barbecue bereid worden. Gebruik daarvoor een vuurvaste schaal gevuld met appels, oud brood, boter, tijm, suiker, vanillemerg, rozijnen en eieren. De rokerige toets geeft het geheel een unieke smaakdimensie.

5. Gegrilde citrusvruchten met basilicum-mascarpone 

Citrusvruchten op de barbecue maken, kan op het eerste gezicht misschien vreemd lijken. Toch zijn deze gegrilde plakjes sinaasappel en grapefruit met basilicum-mascarpone dé perfecte, lichte afsluiter na een stevige vleesbarbecue. De citrusvruchten worden gegrild en vervolgens afgewerkt met balsamicoazijn en een verrassende mascarpone met basilicum. Heerlijk!

6. Gevulde appels op de BBQ met ijs

Het leuke aan dit recept met appels is dat het zeer gemakkelijk te maken is en bovendien perfect is om te sharen. De appels worden uitgehold en gevuld met gedroogde vruchten en cashewnoten. Na het grillen worden ze afgewerkt met vanille-roomijs, amandelbrood en speculaas. 

7. Snickers op de Barbecue

Eigenlijk zijn wij al verkocht bij het lezen van de titel. Snickers op de barbecue: dat kan toch niet slecht zijn? Zelfgemaakte chocoladecake wordt op de barbecue gebakken, in lange repen gesneden en bedekt met een pindakaasmengsel. Daarbovenop komen gegrilde nootjes en gesmolten chocolade. Voeg er nog een vleugje zeezout aan toe, en dit wordt gegarandeerd jouw nieuwe favoriete dessert.

8. Saté Nanas

Saté Nanas is een fantastisch barbecuedessert geïnspireerd op de traditionele saté. In plaats van vlees wordt ananas gebruikt, gelakt met tamarindejam en karamelsaus. Je kunt alles perfect van tevoren bereiden en iedereen kan gezellig zelf de satés op de barbecue grillen. Werk de satés af met de resterende karamel, gehakte pinda’s en limoenrasp, en het feest is compleet.

Smakelijk!

Lees ook...