Boterham Deluxe: 10 verrassende boterhamrecepten

September is terug en dat betekent dag vakantie en hallo brooddoos. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor vele ouders betekent deze maand immers het einde van de vakantieperiode en de heropstart van de vaste (werk)structuur. Die structuur brengt ook eetgewoontes met zich mee, zoals de brooddoos, het lunchpakket of ‘meal prepping’. Om die (oude of nieuwe) eetgewoontes wat te faciliteren, geven we je in dit artikel inspiratie voor een heuse “Boterham Deluxe”.

1. Smorrebrod met rosbief, gepekelde komkommer en mierikswortelroom

We starten onze reeks met een verrassend fris-pittig recept van boterhammen bedekt met mierikswortelroom, plakjes rosbief, gemarineerde komkommerreepjes, rode ui en fijngehakte bladpeterselie. Kruidig, fris en met een pittige ‘kick’ is dit een echte luxe boterham!

2. Italiaanse boterham

Boterham en Italiaans zijn twee termen die je misschien niet direct met elkaar zou associëren. Nochtans is deze Italiaanse boterham zonder meer een “Boterham Deluxe”. Dikke broodsneden worden besmeerd en belegd met pesto, Italiaanse ham, zwarte olijven, zongedroogde tomaten, rucola en kruiden. La dolce vita… op een boterham.

3. Boterham met eendenborst en aardbeien

Deze boterham met eendenborst en aardbeien, een recept van Roger van Damme, combineert zoet en zout op een snede brood. En hoe! Speltbrood wordt bedekt met een laagje guacamole en nadien belegd met jonge geitenkaas, gerookte eendenborst, radijs, vijg, aardbeien, geraspte Parmezaanse kaas en rode biet.

4. Sepia-boterham

De Sepia-boterham van njam!-chef Jan Buytaert is zonder mee “deluxe” te noemen. Het brood wordt belegd met inktvis, buikspek, champignons, gekonfijte kerstomaten, veldsla en een friszurige vinaigrette. Een zomerse boterham om duimen en vingers bij af te likken.

5. Boterham met zelfgemaakte beenhamsalade

Het luxe-element van deze boterham zit in de overheerlijke, zelfgemaakte beenhamsalade. Die maak je heel eenvoudig met beenham, een eitje, peterselie en mayonaise. Op de boterham komt er komkommer bij, en klaar is kees. 

6. Boterham met avocado en spiegelei

Eenvoud kan ook luxueus zijn. Dat bewijzen we met deze boterham met avocado en spiegelei. Op een dikke snede brood komt een gebakken spiegelei en avocado. Op de andere boterham komt een laagje kruidenkaas en wat scheutjes van rode biet. Voeg de twee sneden samen, en genieten maar!

7. Stevige boterham met aardbeiconfituur

Een tweede boterham met aardbeien in deze lijst, en ook dit recept werd gecreëerd door njam!-chef Roger van Damme. De stevigheid – of “luxe” zoals wij het noemen – wordt verkregen door verschillende aspecten. Enerzijds is er het stevige zuurdesembrood, besmeerd met licht gezouten boter en aardbeienconfituur. Anderzijds is er het beleg van Griekse yoghurt, pecannootjes, witte chocoladepasta, appel, radijs, brie, aardbeien en komkommer. Lekker, stevig én deluxe!

8. Boterham met zure mosselen en rolmops

Mosseltjes en rolmops op de boterham? Why not! In dit recept worden dikke sneden bruin brood belegd met zure mosselen, zure room, rolmops, kruiden en gefrituurde uitjes. Een absolute must voor liefhebbers van zilt & zuur.

9. Potlood sandwiches

Potlood sandwiches zijn gegarandeerd een voltreffer bij de kids, maar ook de “ouderen” mogen meegenieten. Want deze origineel belegde boterhammen zien er niet alleen fantastisch uit, ze zijn ook overheerlijk. Je hebt er bovendien enkel toastbrood, jonge kaas, salami, rozijnen, honing, boter en frambozen voor nodig.

10. Croque monsieur met witloof en Chimaykaas

Croque monsieurs worden uiteraard gemaakt van boterhammen. Een recept voor een luxe croque monsieur mag daarom in deze reeks niet ontbreken. Deze verrukkelijke versie wordt gemaakt met witloof, honing, brood, mosterd, ham en Chimaykaas. Hartig en lichtzoet: de ideale combinatie voor een getoaste “Boterham Deluxe”.

Lees ook...