Bengels van Broodjes – 10 Verrassende Lentebroodjes

Op onze website en blog kan je terecht voor keukeninspiratie. Daarbij leggen we ons geen beperkingen op: van mocktails tot sterrengerechten, alles komt aan bod. Vandaag gaan we aan de slag met broodjes. Geen gewone broodjes, maar bengels van broodjes. Belegde broodjes zijn in België voor vele mensen een typische lunchmaaltijd en je kan er thuis creatief alle kanten mee uit. Je kan ze prima aanpassen aan elk seizoen en ook overschotjes zijn zeer geschikt om in broodjes te verwerken. Vandaag presenteren we je graag 10 verrassende lentebroodjes.

1. Broodje met makreelmousse

De basis van dit broodje is een zeer gemakkelijk te maken makreelmousse. Deze frisse maar ook kruidige mousse wordt gecombineerd met babyspinazie en komt tussen een rond, krokant broodje. Een gezonde lenteburger.

2. Ziltig broodje ei met zeekraal

Met dit broodje haal je echt vakantie in je bord. Of beter: tussen je broodje. Krokante focaccia wordt gevuld met ui, sla, peterselie en zeekraal. Daarop komt een dressing van sojaroom, balsamico, mierikswortel en honing. Een heerlijk Mediterraans broodje met zilte toetsen.

3. Broodje kip met mango

In dit bruine broodje komt gebakken kipfilet, gebakken uienringen en sneetjes mango. De saus is gemaakt van gepureerde mango, mayonaise en kruiden. Kruidig, hartig en een tikkeltje zoetzuur. Een echt lentebroodje.

4. Aziatisch broodje

Wist je dat men in Vietnam ook verzot is op broodjes? De baguette werd er geïntroduceerd door de Fransen en de creatieve Vietnamezen maakten er zelf hun versie van met Aziatische ingrediënten. In dit Aziatisch broodje krijgt een sesambroodje een pittige vulling van onder meer kalkoen, soja, koriander en currypasta.

5. Kleurrijk tonijnbroodje gezond 

We blijven nog even in de categorie “gezonde broodjes”. Dit gemakkelijk te bereiden tonijnbroodje leent zich uitermate goed voor een lichte lunch, maar je kan het ook serveren als voorgerecht bij een barbecue. Pumpernikkelbrood wordt bedekt met tonijn uit blik, veel groenten en een light dressing.

6. Sepia-boterham

Ook met boterhammen kan je heerlijke broodjes maken. Deze verrassende sepia-boterham is daar een goed voorbeeld van. Op een dikke, gebakken boterham van grijs boerenbrood komt een bonte verzameling heerlijke ingrediënten: inktvis, buikspek, champignons, tomaten, veldsla en een pittige dressing. Een vullende, overheerlijke lunchboterham.

7. Wraps met een lekker knapperig slaatje

Ook wraps verdienen een plaats in dit lijstje. Deze opgerolde broodjes doen wat denken aan opgerolde pannenkoeken en kennen talloze varianten. In ons recept ontdek je niet 1 maar wel 2 wraps: eentje met zalm, appel en komkommer en eentje met parmaham, mozzarella en basilicum.

8. Panini met rucolapesto en spek

Een panini mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Dit heerlijke gegrilde broodje is een vaste waarde in het broodjeslandschap in België. In deze versie proef je echt Italië: mozzarella, pesto, tomaten, … Onweerstaanbaar!

9. Club sandwich

Een echte klassieker, die Club Sandwich. Je kan dit broodje bestellen in zowat elk hotel en de meeste brasserieën. De combinatie tussen kaas, vlees, groentjes en de smeuïge saus is dan ook een voltreffer. In deze luxeversie van Johan Segers gebruikt de chef lamsschouder, fetakaas, rode ui en een lekkere tomatensalsa.

10. Croque Choc

Afsluiten doen we zoals het moet: met een zoete zonde. Dit broodje croque vult njam !-chef Dominique Persoone met… chocolade. Daarbij komt ook een dipsaus van rode vruchten. De combinatie van het krokante broodje en de smeuïge chocolade maakt dit een voltreffer bij jong en oud.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...