Bak je eigen Paasbrood: 7 tips om zelf brood te bakken

Brood is een van de belangrijkste ingrediënten uit onze keuken. Van ontbijt tot diner, van brasserie tot sterrenrestaurant: brood krijgt vaak – terecht – een belangrijke rol op het culinaire podium. Het bakken van dit nobele product wordt dan ook vaak tot heuse kunstvorm verheven. De betere warme bakkerijen blijven ontzettend populair en in vele grootsteden zien meer en meer artisanale bakkerijen het daglicht. Maar ook thuis kan je zonder al te veel moeite heerlijke broden bakken. In aanloop naar Pasen geven we je in dit artikel 7 tips om zelf jouw broodje te bakken.

Ingrediënten

De basis voor een lekker brood bestaat uit slechts 4 ingrediënten: bloem en/of meel, gist of desem, (lauwwarm) water en zout. Boter kan optioneel gebruikt worden om de broodvorm in te vetten of als extra smaakmaker in het broodmengsel. Voor een goed basisbrood gebruik je 600 gram bloem, 350 gram water, 7 tot 12 gram gist en 10 gram zout. Je kan op deze verhoudingen naar smaak licht variëren om jouw brood de gewenste textuur en smaaknuances te geven. Eens je met deze ingrediënten jouw basisdeeg hebt geperfectioneerd, kan je gaan variëren met talloze andere ingrediënten – van kaas tot rozijnen.

Wit, bruin of desembrood

Het verschil tussen wit of bruin brood is eenvoudig: wit brood wordt gemaakt met bloem, bruin brood met meel. Meel is donkerder omdat de graankorrels minder gemaald werden. Daardoor bevat meel meer vezels en meer gezonde voedingsstoffen. Bloem is zeer fijn (gemaald) en heeft daardoor een wittere kleur. Je kan ook de helft bloem en de helft meel gebruiken indien je een “grijs” brood wenst. Zuurdesem kan je gebruiken in de plaats van gist als je een smaakvoller, robuuster én beter verteerbaar brood wenst. 

Benodigdheden

Naast de ingrediënten heb je volgende zaken nodig om te bakken:

  • Een weegschaal om je ingrediënten precies af te wegen
  • Een mengkom om jouw mengsel goed en proper te mengen
  • Een theedoek om het deeg te bedekken tijdens het rijzen
  • Een oven om het brood te bakken

Een broodbakmachine combineert eigenlijk een mengkom en een oven: hier hoef je enkel de ingrediënten in te doen en de machine mengt, kneed en bakt voor jou. 

Het mengen & kneden

Eenmaal je alle ingrediënten goed hebt afgewogen, kan je beginnen mengen. Hoe je dat optimaal doet, ontdek je in dit recept van ontbijtbrood. Het is vooral belangrijk dat je de volgorde van de stappen respecteert zodat bijvoorbeeld het gist en het zout niet direct met elkaar in contact komen. Ook het kneden is natuurlijk zeer belangrijk en zal ervoor zorgen dat de lucht uit je deeg gaat. Zorg er bij het kneden voor dat er een laagje bloem op jouw werkvlak ligt, zo blijft het deeg niet plakken. Het eindresultaat moet mooi elastisch zijn, dat zorgt voor een lekker luchtig brood. Neem voor het kneden dus echt de tijd en steek – letterlijk en figuurlijk – de handen goed uit de mouwen. 

Extra tip: niet-gekneed brood

Wist je dat het niet per se nodig is om je brood te kneden? Je kan immer ook kiezen voor een “no knead bread”. Daarvoor heb je dezelfde ingrediënten en benodigdheden nodig, maar ga je na het mengen direct over naar het rijzen. Daarvoor is dan wel meer tijd nodig: reken zo’n 10 tot 15 uur vooraleer je niet geknede brood voldoende zal zijn gerezen. Houd er wel rekening mee dat de smaak van dit niet geknede brood wat minder uitgesproken zal zijn. Om dat te verhelpen gebruik je best minder gist, wat meer zout en eventueel wat meel (bij de bloem).

Het rijzen

Wanneer je deeg mooi elastisch gekneed is, is het tijd om het te laten rijzen. Daarvoor bedek je het brood met een vochtige theedoek en laat je het ongeveer een uur rusten op kamertemperatuur. Het zal hierdoor ongeveer in volume verdubbelen. Wanneer dit gebeurd is, moet je het deeg voor een tweede keer kneden zodat de lucht er uit gaat en het deeg een mooie bolvorm krijgt (of de vorm waarin je jouw brood wilt bakken). Laat het vervolgens nog eens een drie kwartier tot een uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Het bakken

Terwijl het deeg voor de tweede keer rijst, kan je de oven voorverwarmen op zo’n 200 tot 250 graden. Zet in de oven ook een schaaltje met water, dat zal ervoor zorgen dat je brood niet uitdroogt. Maak vervolgens de bovenkant van het deeg wat vochtig en bak het brood een 30 tot 40 minuten op een (eventueel beboterd) bakblik, bakpapier of een steen.

Recepten

Naast bovenstaande basisbrood geven we je graag extra inspiratie met onderstaande 5 recepten:

Ps: geen zin om zelf te bakken? Geen probleem! In dit artikel ontdek je onze favorieten bakkersadressen in België. 



Lees ook...