7 alternatieven voor aardappelen

De aardappel is een fantastisch product dat een vaste plaats heeft in vele Belgische keukens. Het is dan ook een op en top Belgisch ingrediënt dat prima past bij talloze bereidingen. Daarover schreven we in dit artikel reeds meer. Aardappelen bevatten echter veel zetmeel en dus veel suiker. Daarom eet je ze best, zoals eigenlijk alles, met mate. Maar wat zijn dan goede alternatieven voor als je eens een ‘patatloze’ dag inlast? In het artikel vandaag geven wij je een overzicht van 7 heerlijke alternatieven voor aardappels. Mét enkele receptjes, natuurlijk! 

1. Wortelen

Een zeer gezond en heel lekker alternatief voor jouw patatjes kunnen wortelen zijn. Deze groente heeft min of meer dezelfde textuur als een aardappel en kan je in vele bereidingen als perfect alternatief gebruiken. De smaak is iets zoeter, dus daar houd je best wel rekening mee. Je kan trouwens een wortelpuree perfect maken zonder aardappelen. Je krijgt dan een soort wortelcrème, die je heerlijk op smaak kan brengen met kruiden zoals komijn, paprikapoeder, zout en chili.

Receptidee: worteltjes met komijn, sesam en witte balsamicoazijn

2. Knolselder

Ook knolselder is vooral door de gelijkaardige textuur een goed alternatief voor aardappelen. Bovendien is deze groente vrij neutraal van smaak, net zoals een aardappel. Je kan ze verwerken tot puree, kroketjes of zelfs frietjes. In de winter is knolselder het meest vers en dus ook het lekkerste.

Receptidee: knolselderfrietjes met kippenbilletjes

3. Aardpeer

Aardpeer of topinamboer is een licht zoete groente die zich prima leent als aardappelvervanger. Aardpeer is bovendien wat nootachtig van smaak en gaat daarom zeer goed samen met herfst- en wintergerechten. Denk bijvoorbeeld aan aardpeerchips met champignons en een stukje gebakken hert. Maar je kan aardpeer ook prima verwerken tot een puree opgewerkt met room en kruiden, of lekker grillen en serveren met salade.

Receptidee: salade van gegrilde aardpeer

4. Pastinaak

Pastinaak is een plant uit de schermbloemenfamilie waartoe onder andere ook anijs, peterselie, koriander en komijn behoren. De wortel van de pastinaak wordt gegeten en doet qua textuur en smaak wat denken aan aardappels. Uniek aan deze groente is de licht anijsachtige smaak. Daardoor is ze heerlijk als bijvoorbeeld puree of soep. Maar ook pastinaakfrietjes zijn fantastisch lekker!

Receptidee: pastinaakfrietjes met ketchup en appelmoes

5. Bloemkool

Een van onze favoriete aardappelvervangers is bloemkool. Deze groente behoort tot de kruisbloemenfamilie, heeft een hoge voedingswaarde en is dus heel gezond. Door de korrelachtige en fijne structuur is ze bovendien heel anders dan de meeste andere aardappelvervangers. Je kan er bijvoorbeeld rijst of risotto van maken.

Receptidee: risotto van geroosterde bloemkool

6. Pompoen

In de herfstperiode is pompoen wellicht dé aardappelvervanger bij uitstek. Deze lichtzoete groente past perfect bij ingrediënten als wild en champignons. Maar je kan ze evengoed verwerken in desserts, soepen en salades. Zeer veelzijdig, overheerlijk én gezond!

Receptidee: vegan pompoenwafels 

7. Zoete aardappel

Het laatste alternatief voor aardappels in deze lijst zijn… zoete aardappels. Vergis je niet: de zoete aardappel of bataat is helemaal geen familie van de gewone aardappel. Ze smaken zoeter en hebben een meer langwerpige vorm. Je kan ze gebruiken voor alles waarvoor je de gewone aardappel gebruikt, maar houd enkel rekening met de wat zoetere smaak.

Receptidee: pikante zoete aardappelwedges

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...