Risotto van geroosterde bloemkool

Een recept van Philippe Van den Bulck

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Op zoek naar een tafeltje? Boek nu last-minute via My Lucky Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 biobloemkool
4 stengels groene selder, grof gesneden
5 takjes tijm
2 blaadjes laurier
300 g Carnorli-rijst
1 volle eetlepel geraspte kokos
1 el kokosolie
2 fijngesnipperde lente-uitjes
1 el olijfolie
1 sjalot
20 cl witte wijn
2 el mascarpone
30 g geraspte pecorino
peper van de molen
zeezout

Bereiden:

Verwijder de bladeren van de bloemkool en spoel ze grondig onder koud water, stromend water. Zet de bloemkoolbladeren op in 1 liter koud, gezouten water en breng aan de kook. Voeg de tijm, laurier, selder en prei toe en laat de bouillon ongeveer 20 minuten zachtjes trekken en zeef het kookvocht. Deze bloemkoolbouillon heb je straks nodig.

Snijd de steel uit de bloemkool en schil de steel met behulp van een dunschiller. Snijd de bloemkoolsteel vervolgens in kleine blokjes.

Snijd de rest van de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes.

Snipper de sjalot fijn en stoof deze glazig in een weinig olijfolie, voeg de bloemkoolblokjes (van de steel alleen) en de rijst toe en roer om tot de rijst mooi glazig wordt. Blus met de witte wijn en laat even uitkoken.

Voeg nu telkens een beetje hete bloemkoolbouillon toe zodat de rijst net niet onderstaat en lichtjes ‘klotst’ wanneer je de pan schudt. Blijf bouillon toevoegen gedurende het hele kookproces tot de rijst beetgaar is en de risotto mooi romig is (ongeveer 18 minuten gaartijd).

Roer de geraspte pecorino door de risotto en vervolgens de mascarpone. Breng de risotto op smaak met peper en zeezout en houd warm.

Verhit de kokosolie in een pan en bak hierin de bloemkoolroosjes. Voeg de geraspte kokos toe wanneer de bloemkool mooi goudbruin kleurt en laat even meebakken. Kruid met peper van de molen en zeezout en voeg tot slot de fijngesnipperde lente-uitjes toe.

Verdeel de bloemkoolrisotto over de borden en schep er telkens wat geroosterde bloemkool op.

Tip:

Bloemkool, geroosterd in kokos. Het lijkt een heel rare combinatie, maar de licht geroosterde, nootachtige smaak en de combinatie van de romige bloemkoolrisotto en beetgare, knapperige geroosterde bloemkool is een voltreffer.

Goede kokosolie is niet echt goedkoop, maar wel erg gezond. Bij het koken of bakken met kokosolie krijgen gerechten een zachte smaak. Kokosolie is zeer geschikt voor bakken, wokken en frituren aangezien deze olie zeer weinig MOV’s (Meervoudige Onverzadigde Vetzuren) bevat. Kokosolie is de meest stabiele olie om te verhitten.  

Inspiratie & blog