5 tips om eieren te vervangen in bakrecepten

April is bakmaand bij njam!. Je kan daarom deze maand op onze blog terecht voor extra baktips en bakweetjes. Naast de haast ontelbare bakrecepten die je altijd op onze website kan raadplegen, natuurlijk. Vandaag gaan we aan de slag met eieren - of juist niet. Want omwille van allergieën, diëten, voedingsstijlen of gewoon omdat men ze niet lekker vindt, zijn eieren niet altijd welgekomen in recepten. Daarom geven we je in dit artikel 5 tips om eieren te vervangen in bakrecepten. We zouden natuurlijk njam! niet zijn als daar ook niet enkele overheerlijke recepten bijkomen! 

1. Gebruik lijnzaad, chiazaad, kikkererwten of appelmoes als alternatief bindmiddel voor eieren

Eieren dienen in vele bakrecepten als bindmiddel. Er zijn verschillende plantaardige alternatieven die je hiervoor kan gebruiken. Zo zal lijn- of chiazaad een soort gelachtige textuur toevoegen en er zo voor zorgen dat je bereiding zal binden. Maar ook appelmoes of banaan kunnen zorgen voor binding. In dit recept van vegan pannenkoeken zorgt chiazaad bijvoorbeeld voor de binding. In dit recept voor vegan madeleintjes wordt aquafaba gebruikt, een vegan variant voor eiwit die gemaakt wordt van kikkererwtensap. 

2. Gebruik bakpoeder, koolzuurhoudend water of (plantaardige) yoghurt als alternatief rijsmiddel voor eieren

In vele cakes, muffins en pannenkoeken zorgen eieren (deels) voor het rijzen van het deeg. Je kan de eieren echter ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld bakpoeder, koolzuurhoudend water of (plantaardige) yoghurt. In deze vegan pompoenwafels zorgt bakpoeder bijvoorbeeld voor het rijzen, in dit bananenbrood met amandelen en blauwe bessen nemen zowel bakpoeder als baking soda die rol op zich.

3. Gebruik in de plaats van eieren appelmoes, bananen, avocado of plantaardige yoghurt voor een smeuïge textuur 

Eieren zorgen voor een smeuïge textuur in bakrecepten. Wanneer je deze wilt vervangen, kan je daarvoor best plantaardige vervangers zoals appelmoes, bananen, avocado of plantaardige yoghurt gebruiken. Zo geeft vanilleyoghurt aan deze Fluffy vegan pancakes een heerlijke smeuïgheid en apart smaakaccent mee. In deze vegan cheesecake met limoen en braambessen is het dan weer avocado die daarvoor zorgt. 

4. Gebruik vanille of tofu als smaakvervanger voor eieren

Mis je de smaak van eieren in je bakrecepten, dan kan je experimenteren met bijvoorbeeld vanille of tofu. De smaak van deze ingrediënten is uiteraard niet dezelfde als die van eieren, maar ze kunnen wel dienen als gelijkwaardige vervanger. Zo worden zowel tofu als vanille gebruikt in deze vegan pumpkin pie met pecannoten. Wedden dat je geen eieren zal missen? 

5. Met boter, melk, honing of glazuur kan je je gerechten extra glans geven

Een ander voordeel van het gebruik van eieren in bakrecepten is de mooie glans die ze aan het gerecht kunnen geven. Ben je op zoek naar vervangers voor dat aspect, probeer dan eens om boter, melk, honing of glazuur te gebruiken. Deze ingrediënten breng je best in een dunne laag aan met een kwastje net voor je bereiding de oven in gaat. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je ook een gekleurd glazuur maken. Daarvan zijn deze groeneaspergedonuts met citroenmelisse een goed voorbeeld. 

Lees ook...