Bananenbrood met amandelen en blauwe bessen

Uit het boek Het vegan bakboek
Foto: Heikki Verdurme ©

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ontdek Azië op het Amazing Asia Festival in Antwerpen

Ingrediënten

bananenbrood bananenbroden Even geduld...
4 zeer rijpe bananen
80 ml appelmoes
125 ml agavesiroop
0,5 tl amandelextract
300 gr speltbloem of tarwebloem
20 gr amandelmeel
0,75 tl bakpoeder
0,75 tl baking soda
0,5 tl zout
100 gr blauwe bessen

Bereiden:

Bekleed de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 °C. Doe 3 van de 4 bananen in de medium mengkom en voeg de appelmoes, agave, citroensap en het amandelextract toe. Pureer met de pureestamper, er mogen zeker nog wat brokken in je mengsel zitten. Die zorgen voor meer smaak en textuur in je bananabread en ze maken het niet te droog.

Meng in de kleine mengkom de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de baksoda en het zout met een garde. Voeg de droge ingrediënten uit de kleine mengkom bij het natte mengsel en meng ze. Gebruik hiervoor je spatel of pannenlikker. Het beslag is te vast om dit met de garde te doen. Meng de blauwe bessen door het beslag en stort het in de met bakpapier beklede bakvorm.

Snijd de vierde banaan mooi in de lengte doormidden en leg ze boven op je beslag, werk af met amandelschaafsel en zet de bakvorm in de voorverwarmde oven. Bak minstens 40 minuten en controleer dan met een tandenstoker. Wanneer die nog nat en plakkerig is, bak dan nog 5 minuten langer. Controleer om de 5 minuten. De tandenstoker hoeft niet helemaal droog te zijn, want je bananabread is het lekkerst als het nog smeuïg is.

Haal het bananabread pas uit de vorm wanneer het volledig is afgekoeld. Zo droogt het niet uit. Bewaar het bij voorkeur op kamertemperatuur in de vorm en afgedekt met huishoudfolie.

Inspiratie & blog